Hoewel social media een goede manier is om in contact te blijven met je vrienden, kan het soms wat overweldigend zijn. In de maatschappij waar we vandaag de dag in leven hebben we snel het gevoel altijd “aan” te moeten staan en bereikbaar te moeten zijn. Het gevolg hiervan is dat we ons drained voelen en last hebben van social media fatigue. Tijd voor een digitale detox.

digitale detox
Bron: Euphoria

Signalen dat je een digitale detox nodig hebt

Wanneer je merkt dat je telefoon (of andere digitale apparaten) je meer energie kost(en) dan dat je ervan krijgt is het slim om een pauze in te lassen. Je kunt dit dus ook wel een digitale detox noemen. Maar waaraan kun je merken dat je een digitale detox nodig hebt? We hebben 5 signalen voor je op een rijtje gezet.

Je zit meer tijd op je telefoon dan dat je zou willen

De meeste apps zijn zo ontworpen dat je er langer op zit dan dat je zelf zou willen. Wanneer je merkt dat je steeds maar doorklikt op posts, artikelen en video’s zonder dat je het zelf doorhebt, is het tijd om je telefoon weg te leggen.

Je voelt je schuldig of ontevreden nadat je op je telefoon hebt gezeten

Wanneer je continu je eigen leven met het leven van een ander vergelijkt op social media is er een grote kans dat je je ontevreden gaat voelen. Social media is een highlight reel, en je ziet maar een klein deel van iemands leven. Je kunt dus nooit een realistische vergelijking maken met iemand anders via social media. Misschien is het tijd om je telefoon weg te leggen en je te focussen op jezelf!

Je hebt last van FOMO

Het fenomeen FOMO, Fear Of Missing Out, kennen we inmiddels allemaal. Deze vorm van angst wordt steeds heftig in de maatschappij van vandaag, en iedereen wil alles meemaken. Wanneer je merkt dat je continu op je telefoon zit omdat je bang bent dat je iets mist, is het tijd voor een digitale detox. De waarheid is, je zult altijd wat missen. Het is daarom beter om soms een stap terug te nemen.

Je hebt de neiging om continu je telefoon te checken

Grijp je om de 5 minuten naar je telefoon om te kijken of je een nieuw appje hebt? Want wat als er een belangrijk berichtje of e-mail binnen is gekomen – dan kun je er maar beter snel op reageren! Je zult versteld staan als je erachter komt hoeveel meer je kan doen wanneer je niet continu je telefoon checkt. Je zult niks missen, geloof ons.

Je hebt nooit genoeg tijd

En dit terwijl je een schermtijd van meer dan 3 uur per dag hebt. Gek, he? Natuurlijk leiden we drukke levens, maar we zullen een stuk rustiger zijn wanneer we onze schermtijd verminderen. Wanneer je altijd het idee hebt dat je tijd tekort hebt, probeer dan eens een digitale detox van 29 dagen. Je zult in shock zijn hoeveel meer je kunt doen als je niet continu op je telefoon/tablet/laptop or whatever zit.

Lees ook: Social media moe? Zo ga je er om een gezonde manier mee om