Verdien je iedere maand een flinke smak met geld, maar jaag je het er met dezelfde vaart als het op je rekening belandt, ook weer doorheen? Ai, dan val je onder de noemer HENRY, een term die op dit moment viral gaat en niet veel goeds doet voor je bank-situatie.

te veel uitgeven geld verdienen salaris henry

De term HENRY

Tegenwoordig zijn we gek op afkortingen en hangen we graag overal een noemer aan, dus ook op het gebied van financiële situaties. Onlangs vonden we op het internet de term HENRY, iets wat in onze oren klinkt als een schattige stofzuiger (je weet wel, die rood-zwarte variant met een gezichtje), alleen hier hebben we het in dit geval niet over.

HENRY is een nieuwe term die vooral bij jonge mensen van toepassing is. HENRY staat voor ‘High Earning Not Rich Yet’ en betekent eigenlijk dat je veel geld verdient, maar ondanks dit riante salaris maar weinig overhoudt – en dus nog steeds blut bent.

Jonge mensen die veel geld verdienen

De werkende mensen die maandelijks een flinke smak geld binnenhalen, en dan praten we over een bedrag van €100.000 per jaar, hebben daarbij een behoorlijk exorbitant uitgavenpatroon. Oftewel: al het geld wat er in een maand binnenkomt, wordt ook diezelfde maand meteen uitgegeven.

Geld sparen voor eventuele toekomstplannen, zoals een kindje of een huis dat ooit gekocht moet worden, zijn niet aan de orde. Het geld wordt gespendeerd aan zaken die véél centen kosten, waarbij je dus eigenlijk kan stellen dat er door deze mensen boven hun stand geleefd wordt.

Hoe word je geen HENRY?

Ben je een HENRY, dan ben je ondanks je riante salaris alsnog iedere maand blut. Een nóg hoger salaris binnenkrijgen, heeft voor de HENRY’s maar weinig zin. Want hoe meer geld, hoe luxer de levensstijl wordt. En tja, dan beland je dus eigenlijk in een vicieuze cirkel.

Wil je geen HENRY worden of (we hopen het niet) bén je een HENRY? Dan is er eigenlijk maar één advies waar je je aan kunt houden. En dat is – tromgeroffel… – minder uitgeven dan je binnenkrijgt.

Nog meer termen

Dacht je dat HENRY de enige vreemde term is, dan heb je het mis. We sommen nog een aantal financiële termen die op dit moment viral gaan, want stiekem vinden we dit toch bijzonder interessant.

OINK – One Income, No Kids.

DINKY – Double Income, No Kids Yet.

DINKWAD – Double Income, No Kids, With a Dog.