Nu we vooral veel binnen zijn, is het tijd voor iets lekkers. Dan hebben we het niet over een frietje met mayo (ook mega lekker), maar over iets sterkers dan dat. De horeca is dicht, dus het wordt tijd om zelf aan de slag te gaan met onze favo alcoholische dranken. Stroop je mouwen maar op, want hier komen de lekkerste wintercocktails. Enjoy!

herfstcocktails-cocktails-feestje

De Manhattan

Ben je na een stevige wandeling toe aan iets sterkers? Ga dan voor de Manhattan, een echte klassieker uit de gelijknamige wijk in New York. Een spicy winter-twist zorgt ervoor dat de cocktail anders smaakt dan je gewend bent. Wil jij ook weten hoe je deze cocktail maakt? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml rye whisky (bijvoorbeeld Bulleit)
  • 30 ml Martini Rosso
  • 3 scheutjes Angostura Bitters
  • Optioneel: cocktail kers of sinaasappelschil

Zo maak je een Manhattan

  • Vul een shaker of groot mix glas met ijsblokjes
  • Voeg 60 ml Bulleit rye whisky, 30 ml Martini Rosso en 3 scheutjes Angostura Bitters toe.
  • Roer dit voor ongeveer 20 seconden rustig door, schenk uit en zeef het in een martini glas
  • Maak het af met een cocktail kers of een sinaasappelschil

Die komt wel binnen, of niet? Rustig aan verder drinken, dan komt alles goed.

Apple pie mojito

De klassieke frisse mojito met limoen en munt kennen we inmiddels wel. Bovendien zoeken we in deze koude en natte tijden naar iets wat warm en vol smaakt. De apple pie mojito is hier perfect voor. Het is de wintervariant op de klassieke mojito en smaakt naar appeltaart. Yum!

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Vodka karamel
  • 30 ml troebele appelsap
  • 4 limoenpartjes
  • 3 of 4 muntblaadjes

Zo maak je een apple pie mojito

  • Zet alvast een vol glas met chrused ice Hier ga je namelijk veel van nodig hebben.
  • Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met een stevige onderkant. Je moet alle ingrediënten namelijk gaan muddlen (stampen) om alle smaken goed met elkaar te laten mengen.
  • Doe de limoenpartjes in het glas. Tijd om te muddlen!
  • Hierna pak je 3 of 4 muntblaadjes en deze stamp je licht (niet te hard, dan gaat de munt kapot).
  • Vul nu het glas tot op de rand met chrused ice.
  • Top af met troebele appelsap uit de fles en roer alles nog eens goed door elkaar met je barlepel. Als het goed is, liggen de limoenpartjes en de munt niet meer op de bodem.
  • Garneer met de appelwaaier met 4 partjes appel en besprenkel deze met kaneelpoeder.

Tijd om te genieten. Cheers!

De ginger-cinnamon cocktail

Gember en kaneel zijn dé kruiden van de herfst/winter. Niet zo gek dat deze cocktail dus in dit rijtje hoort. De cocktail is eenvoudig, lekker gekruid en sterk. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om hem uit te proberen, jij ook?

Wat heb je nodig?

  • Twee delen Bourbon (bijvoorbeeld Jim Beam of Four Roses)
  • Een deel gember-kaneel siroop (je kunt ook beiden los kopen of alleen kaneelsiroop gebruiken en beetje gember toevoegen)
  • Een half deel Frangelico
  • Een half deel citroensap
  • 2 of 3 kaneelstokjes
  • 50 gram witte suiker
  • Een stuk gember

Zo maak je een ginger-cinnamon cocktail

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en kook het geheel op een lage temperatuur.
  • Wanneer de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur en laat je het geheel afkoelen.
  • Verwijder als laatste de kaneelstokjes en gember en zet het geheel in de koelkast
  • Als het is afgekoeld, doe je alles in een cocktailshaker met ijsblokjes waarna je het serveert met een kaneelstokje in een shortdrink-glas.

Je hebt misschien iets meer tijd en geduld nodig om deze cocktail te maken, maar wij kunnen je verzekeren dat het dubbel en dwars waard is.

Peperkoek cocktail

Deze cocktail kan natuurlijk niet missen op een zaterdagavond. De peperkoek cocktail is een mix van veel smaken, maar door zijn amandel-, peperkoek-, kaneelsiroop krijgt het een typisch wintersmaakje. In een handomdraai maak je deze cocktail klaar. Klinkt als muziek in de oren, nietwaar?

Wat heb je nodig?

  • 80 ml appelsap
  • 120 ml sinaasappelsap
  • 20 ml Cointreau
  • 30 ml peperkoeksiroop
  • 10 ml amandelsiroop
  • 40 ml witte rum
  • 10 ml kaneel siroop

Zo maak je een peperkoek cocktail

  • Doe alle ingrediënten in een longdrinkglas met een beetje ijs
  • Even roeren, en klaar!

Makkelijker kunnen we het niet maken. Eenvoudig en lekker. Proost!

Ben jij je als een ware chef aan het ontpoppen? Probeer deze 6 comfort food recepten eens uit!