De temperaturen zijn weer flink gestegen en hoewel we het heerlijk vinden dat we niet naar het buitenland hoeven voor een tropisch klimaat, heeft dit meer negatief impact op ons dan je denkt! Wat blijkt namelijk: een hittegolf is bewezen ons dommer te maken! Dat je constant je spullen vergeet en alles wat langer duurt om aan te komen is dus alles behalve jouw schuld!

Dommer door zon

Wanneer de temperatuur meerdere dagen achter elkaar boven de 27 graden Celsius uitkomt, merk je dat alles een stuk slomer gaat. De productiviteit is uit je lichaam verdwenen en het enige wat je wilt is met een cocktail aan het strand zitten. Hoe fijn die temperatuur ook is, onze gezondheid wordt er niet bepaald beter van. Zo zouden we lijden aan hittestress, moe zijn, agressiever  en vooral ook dommer worden.

Science says

Deze conclusie bleek uit onderzoek van Amerikaanse universiteit Harvard. Zij lieten 44 studenten reken-en denktesten maken, waarbij de ene helft in 27 graden moest doorbrengen en de andere helft in 21,6. Wat bleek? De studenten in de hete kamer deden het aanzienlijk slechter dan de kamer met airco. Zo zou ons brein wel 13 procent trager werken! Say what? Hierdoor is het dus zo lastig om je te concentreren en kennis op te nemen als het heet is. Stuur dit onderzoek vooral door naar je baas 😉.

Theorieën

Dat onze hersenen niet optimaal functioneren in de hitte kan verschillende oorzaken hebben. Zo zouden deze minder bloed kunnen krijgen door de hitte, kan het door het slechte slapen komen of door uitdroging. Ook kan het komen doordat eiwitten in onze hersenen sneller ontbinden door de warmte. Een constante temperatuur van 16 graden zou het best zijn voor ons brein. Hmm, doe ons dan maar wat dommer!

Lees ook: Met deze app voorkom je domme acties als je dronken bent