Yes! Op een vacaturesite zoals Jooble heb je jouw droombaan gespot. Jouw cv is eigenlijk de eerste ontmoeting tussen jou en het bedrijf waar jij graag op gesprek wil. En over specifieke onderdelen van je cv: moet je je hobby’s eigenlijk wel vermelden? Als jij bijna elke dag achter poker of zoiets dergelijks aan het spelen bent, is dat niet heel verstandig om dat te melden? Er zijn wel veel hobby’s waar bedrijven hartstikke blij van worden als ze die op je cv zien staan. Dus hierbij uitleg welke hobby’s je kan vermelden, en welke niet.

CV FEMFEM

Waarom moet je je hobby’s op je cv zetten?

Hobby’s kunnen meer over een persoon zeggen dan je denkt, je geeft wat meer persoonlijkheid aan je cv. Tijdens het sollicitatiegesprek zijn vragen over je hobby’s ook een lekkere ijsbreker.

Welke hobby’s ervaren bedrijven als positief)

1. Teamsport

Sporten in het algemeen is niet alleen gezond voor je, maar doet het dus óók goed op je cv. Omdat je met sporten doorzettingsvermogen nodig hebt, moet je dat ook kunnen tonen op de werkvloer. Heb jij jaren lang gehockeyd of gevoetbald? Vermeld dit zeker op je cv. Een teamsport betekent dat jij een teamplayer bent en dus hartstikke goed kan samenwerken. Ook extreme sporten kunnen het goed doen op je cv zoals mountainbiken of kickboksen. Dat betekent dat jij graag jouw grenzen verlegt en niet bang bent om risico’s te nemen!

2. Toneel of debatteren

Hobby’s zoals toneel of debatteren betekenen dat jij absoluut niet een verlegen type bent en ook niet bang bent om initiatief te nemen.

3. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk toont aan dat jij mensen graag wilt helpen zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Dit toont initiatief, maar ook dat iemand plezier uit werk haalt en niet alleen geld.

4. Werken met de jeugd

Heb jij wel eens sportdagen of toernooien georganiseerd off pas je op kinderen? Dit betekent natuurlijk dat je goed met kinderen kan omgaan en dat jij een groep kan aansturen. Deze kwaliteit vinden bedrijven vaak goed om te zien en horen en dit komt vooral goed van pas als jij in het onderwijs wilt gaan werken.

5. Creatieve hobby’s

Schilderen, tekenen, poëzie, fotograferen, koken – deze hobby’s geven aan dat jij een creatieve brein hebt. Ook wanneer je goed op de hoogte bent van social media, geeft dat aan dat jij vol met creatieve ideeën zit. Dit betekent dat jij zeker wat creativiteit kan toevoegen aan brainstromsessies op kantoor.

Welke hobby’s kan je beter niet vermelden?

Naast dat er heel veel hobby’s zijn die positief op je cv staan, zijn er ook een aantal hobby’s die je beter niet kan vermelden. Vermijd de standaard hobby’s (dingen zoals lezen of tijd doorbrengen met familie en vrienden) maar onderscheid je van anderen. Ook kunnen hobby’s een fout beeld creëren, zonder dat je het doorhebt. Zo kan bijvoorbeeld jouw politieke voorkeur iets verraden, pikante hobby’s, en wanneer je heel veel feest kun je dat het beste achterwegen laten.

Hobby’s hebben dus veel kwaliteiten die bedrijven graag willen zien, vergeet dus zeker niet je h0bby’s te vermelden in je cv. Moet jij binnenkort solliciteren? Deze woorden kun je beter schrappen uit je cv.