De sapjeskuur staat niet alleen bekend als een manier om kilo’s kwijt te raken, ook is het een zogenaamde detoxkuur waarbij je je lichaam ontdoet van schadelijke stoffen. Maar hoe gezond is het precies om je maaltijden te vervangen door groente- en fruitsapjes?

sapjes FEM FEM

Lichaam reinigen

De sapjeskuur staat bekend als een manier om je lichaam te reinigen van alle ongezonde stoffen die je lichaam binnentreden. Onder andere E-nummers, bestrijdingsmiddelen en zelfs uitlaatgassen zouden op deze manier worden verwijderd uit je lichaam. Dat klinkt heel positief, maar is eigenlijk niet noodzakelijk. Je lichaam heeft van nature zelfreinigende processen voor het verwijderen van stoffen. Een detoxkuur versnelt of verbetert dat proces niet. Wel kan een detoxkuur je bewust maken van alle stoffen die in je voeding zijn verwerkt. Je denkt bewuster na over wat je eet en drinkt, wat kan leiden tot gezondere lifestyle.

@unsplash
@unsplash

De juiste balans

Volgens de voorzitter van het Vitamine Informatie Bureau is het van belang dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen een goede balans van macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen) zorgt ervoor dat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat je bij een sapjeskuur niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, krijg je niet genoeg energie. Je lichaam zal daardoor op reservestand komen te staan, waardoor je je zwak voelt en misschien hoofdpijn krijgt.

sapjes FEM FEM
@unsplash

Wel of niet sappen?

Een paar dagen leven op sapjes zal in de meeste gevallen weinig kwaad doen. Als je besluit voor een langere periode je maaltijden te vervangen door sapjes, kan je door het tekort aan de juiste voedingsstoffen wel lichamelijke klachten krijgen. Het is daarom geen gezonde manier om blijvend af te vallen. Wel kan het een begin zijn van een nieuwe, gezondere levensstijl waarin je bewust wordt van wat je precies in je lichaam stopt.

Ben je op zoek naar het juiste dieet voor jou? Check hier het ketodieet!