Wij vrouwen zijn lang niet altijd tevreden met het getal wat we op de weegschaal zien. Zo nu en dan doen we dan ook allemaal wel eens een poging om wat kilootjes kwijt te raken. Op zich is dit natuurlijk geen probleem. Het is nooit erg om te werken aan een gezondere levensstijl! Toch bestaan er wat misverstanden als het gaat om afvallen. Eén daarvan is de tijd die het je zou kosten. Hoe lang duurt het om af te vallen? Wij hebben het antwoord.

Hoe lang duurt het om af te vallen?
Bron: Pinterest

Afvallen is een proces

Voor je gevoel wil je zo snel mogelijk alle overtollige kilo’s kwijt zijn. Met sommige crash diëten kan dit ook, maar gezond is anders! Afvallen moet je dan ook niet per se als een korte termijn doel zien. Het is eigenlijk meer een lange termijn proces. Dit omdat er veel meer bij je komt kijken dan je denkt – en over lang niet alles heb jij zelf controle! De volgende factoren beïnvloeden het proces.

Mannen versus vrouwen

Hoe vaak is jouw vriend wel niet begonnen met afvallen en was hij met een aantal weken op zijn streefdoel? Juist. Té vaak. Dat heeft een reden! Vrouwen verbranden in rust namelijk maar liefst 5 tot 10% minder vet dan mannen. Dat betekent eigenlijk dat wij een streepje achter staan! Vergelijken met je mannelijke partner heeft geen nut dus begin er niet aan. Je wordt er enkel onzeker van.

Leeftijd

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Op jongere leeftijd gaat het nou eenmaal net wat sneller dan op oudere leeftijd. Dit komt doordat je vetmassa begint toe te nemen en je spiermassa juist afneemt op oudere leeftijd. Daarnaast neemt de caloriebehoefte af bij je belangrijkste organen. Dit zorgt ervoor dat het proces langer kan duren.

Slaap

Slaap speelt een onwijs belangrijke rol voor jouw lichaam en zo ook wanneer jij wil afvallen. Wanneer jij te weinig slaapt, kan dit invloed hebben op jouw behoefte naar bepaalde voeding. Je verlangt simpelweg meer naar producten die meer calorieën bevatten.

Hoe lang duurt het om af te vallen?

Het lijkt zo simpel; een calorietekort. Je zorgt er gewoon voor dat je tussen de 200 tot 500 calorieën minder binnenkrijgt per dag dan je nodig hebt. Dan val je inderdaad af. Afhankelijk van hoe veel calorieën je binnenkrijgt en hoe jouw lichaam in elkaar zit, verlies je dan vanzelf de kilo’s. Maar hoe lang duurt het om af te vallen? Hoe lang het precies duurt, is eigenlijk lastig te voorspellen. Het heeft met té veel factoren te maken, waaronder hoe veel kilo je precies kwijt zou willen. Het kan dus gaan over weken tot maanden of zelfs wel jaren!

Toch is het belangrijk om ook na te denken over hoe je er in de lange termijn tegenover staat. Je kunt natuurlijk veel kilo’s afvallen, maar als je daarna doorgaat zoals je leefde voor het afvalproces komen de kilo’s er ook snel weer bij. Denk dus goed na over hoe je je eetgewoonten zou kunnen aanpassen om het vast te houden. Geen crashdieet, maar een doordachte nieuwe levenstijl! Dat is dé beste oplossing. Zo gaat het misschien wat minder snel, maar heb je er wel meer aan in de rest van je leven.

Lees ook: 7 lekkere voedingsmiddelen die helpen bij het afvallen