Als je gewicht wil verliezen, is cardio eigenlijk onmisbaar. Natuurlijk kan het ook zonder, maar sporten voelt toch wel prettig om lekker fit te blijven. Helaas zijn cardio workouts, oftewel op de loopband rennen, gewoon geen favoriet (lees: druppels zweet en happen naar adem). We doen het dan ook liever nooit langer dan nodig is. Als we dan die loopband op gaan, doen we dat voor zolang als nodig is. Hoe lang is dan precies nodig? Dat antwoord hebben wij voor je!

Verschillend

Uiteraard geldt er ook dit keer niet een hele gemakkelijk antwoord. Het heeft namelijk met meerdere aspecten te maken. Wil je gewicht verliezen door middel van een workout op een loopband? Dat kan dan op verschillende manieren. Afhankelijk van het type workout dat je kiest, moet je het een bepaalde tijd volhouden.

op de loopband rennen
Bron: Pinterest

Op de loopband rennen op twee manieren

Je kunt op de loopband rennen door middel van één tempo voor een bepaalde afstand. Zie het als een soort duurloop! Ook kun je gaan voor een soort HIIT workout op de loopband. Dit houdt in dat je periodes op hele hoge snelheid loopt en andere periodes juist rust neemt of op een laag tempo doorloopt. Het verschil nogal per workout hoe lang je moet blijven lopen op de loopband.

HIIT workouts mag je wat korter houden. Een maximum van 20 minuten is dan een mooie tijd. Duurlopen op één tempo moeten daarentegen best wat langer duren om gewicht te kunnen verliezen. Als je op een redelijk tempo jogt kun je 30 minuten aanhouden. Valt jouw tempo meer onder snel wandelen? Ga dan voor minimaal 40 minuten. Als je deze tijden aanhoudt, kun je het beste uit je cardio workouts op de loopband halen.

Luister naar je lichaam

Uiteraard is het wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en kritisch te kijken naar waar je nu staat. Het is namelijk lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend om te beginnen met maar liefst dertig minuten hardlopen. Begin dus op je eigen niveau en bouw het steeds meer op. Natuurlijk kun je ook prima meer tijd doorbrengen op de loopband als je dit aan kan!

Lees ook: Zó lang moet je cardio doen, volgens experts