Beginnen met sporten is niet zo lastig, maar volhouden wel. Je wil het liefst progressie zien, maar soms laat dit even op zich wachten. Je moet motivatie blijven vinden zonder dat je veranderingen van het trainen zal zien. Want eh, hoe lang duurt het eigenlijk voordat je resultaat hebt? Wij leggen het uit.

3-2-8 workout routine training spieren herstel
Bron: Pinterest

Langer dan je denkt

Je weet waarschijnlijk precies wat we bedoelen. Zodra je begint met sporten, wil je zo snel mogelijk resultaat zien. Je hebt immers motivatie nodig om door te blijven gaan, dus het helpt als je al vrij snel ziet wat het met je lichaam doet. Toch werkt het vaak in de praktijk niet zo. Dat komt deels doordat je lichaam gewoon even tijd nodig heeft om veranderingen zichtbaar te laten worden én doordat je vaak veranderingen niet meteen zelf ziet.

Dat laatste komt omdat jij jezelf iedere dag in de spiegel ziet, waardoor je veranderingen vaak niet herkent. Je kunt foto’s maken, zodat je daadwerkelijk kunt vergelijken.

Hoe lang moet je trainen tot je resultaat ziet?

Maar goed, we dwalen af. Je wil natuurlijk weten aan welke termijnen je kunt denken als je die foto’s staat te maken! Dat heeft alles te maken met wat jij doet tijdens het trainen én hoe vaak je traint. Personal trainers raden aan om als beginners minstens drie keer in de week te trainen, zodat je snel zichtbaar resultaat hebt. Je kunt dan kiezen uit bijvoorbeeld krachttraining of cardio. De beste combinatie is er eentje van beide!

Wanneer je dan precies resultaat zal zien, hangt dan ook nog eens af van hoe jouw lichaam reageert op je trainingen. Dat betekent dat de één met een paar weken al resultaat zal zien, terwijl de ander iets langer moet volhouden voor zichtbaar resultaat. Helemaal een duidelijk antwoord kunnen we niet geven, want in dit geval geldt one size fits none.

Wil niet té snel

We kunnen je wel meegeven dat je het beste de tijd kunt nemen voor deze journey. Probeer het niet te overhaasten en neem het per dag. Anders kan het je misschien juist demotiveren en dat is het laatste dat je wil. Geef het de tijd en je zal merken dat je vanzelf progressie gaat zien. You can do this!