We zijn allemaal student geweest en hebben allemaal wel eens een wijnfles voor €3 meegenomen uit de supermarkt omdat je een uitnodiging kreeg voor een last minute borrel. Maar is zo’n spotgoedkope fles wijn eigenlijk wel mogelijk? En wat kost het écht om een fles wijn te maken? Wijnboer Ilja Gort verklapt het!

@Pinterest
@Pinterest

Wie is Ilja Gort?

Ilja Gort is een Nederlandse schrijver én wijnboer. Hij woont afwisselend in Nederland en Frankrijk en focust zich op het schrijven van boeken en natuurlijk het maken van wijn. Volgens Ilja kan je prima een fles Chateau huppeldepup kopen voor €4, maar ga er dan niet vanuit dat je échte wijn drinkt. De wijnboer zal hier overigens zelf maar 80 cent van in zijn zak steken. Daar komt nog eens bij kijken dat je met dit soort goedkope wijnen behoorlijk bijdraagt aan milieuvervuiling.

Waar gaat je wijn-geld naartoe?

Dus, je betaalt €4 voor een flesje wijn.. Waar gaat dit geld naartoe? De wijnboer steekt zo’n 80 cent in z’n zak en de rest gaat naar btw, accijns, de transport en de verpakking.

Hoeveel kost een fles wijn gemiddeld?

Voor €4 heb je niet de duurste wijn, maar ook lang niet de goedkoopste. De gemiddelde Nederlander geeft €3,50 uit aan een fles wijn. Nu spring je natuurlijk een gat in de lucht als je een fles hebt gevonden van nog geen €4 die hartstikke lekker is. Maar denk eens na; haast niks van dat geld gaat naar de wijnboer!

Dít zit er in jouw goedkope wijn

Het kan ook niet anders dan dat goedkope wijn simpelweg zooi is. Waarschijnlijk drink je de restjes van vorige oogsten. Niet een heel lekker idee.. Maar wat moeten we dan doen? Dé tip van wijnboer Ilja is om voor een betere, eventueel biologische, wijn te gaan. Ja, je betaalt een paar euro meer, but it’s worth it!

Lees ook: Rodewijnspaghetti is de nieuwe pasta pesto