We worden allemaal wel eens wakker in het midden van de nacht en vaak vallen we gemakkelijk snel terug in slaap. Het is alleen vervelend als je wakker wordt met een knorrende maag – en het enige waar je aan kan denken een kom cornflakes of een bord pasta is. Maar wat probeert je lichaam je te vertellen als je hongerig wakker wordt midden in de nacht?

honger in de nacht

Als je vaak wakker wordt met een hongergevoel in de nacht kan dit een signaal zijn van je lichaam, volgens diëtisten. Vandaag vertellen we je de mogelijke oorzaken dat jij met honger wakker wordt ’s nachts.

#1 Je eet niet genoeg gedurende de dag

De reden dat je ’s nachts honger hebt kan zijn dat je gedurende de dag niet genoeg gegeten hebt. Als je niet genoeg voedingsstoffen of calorieën binnen krijgt kan dit een negatieve impact hebben. Je kunt dit tegen gaan door intuïtief te eten: dus eten als je honger hebt en stoppen als je verzadigd bent. In dit geval zit er niet langer dan 4 á 5 uur tussen je eetmomenten. Zorg dat je genoeg koolhydraten, eiwitten en vetten gedurende de dag eet.

#2 Je bloedsuikerspiegel is laag

Als je niet genoeg eet kan dit invloed hebben op je glucose levels – ook wel bloedsuikerspiegel genoemd. Dit maakt het onmogelijk om een hele nacht door te slapen zonder wakker te worden van de honger. Dit is omdat je bloedsuikerspiegel te laag is en daarom je lichaam wakker maakt. In dit geval is het slim om wat te eten voor je gaat slapen. Ga voor een gebalanceerde snack die koolhydraten, vetten en eiwitten bevat. Je kan denken aan een banaan met amandelboter, yoghurt met rood fruit of crackers met hummus.

#3 Je sport (in de avond) zonder erna te eten

Als je er een zware workout (in de avond) op hebt zitten is het belangrijk dat je je voedingsstoffen weer aanvult. Anders kan je nog wel eens met een hongerig gevoel wakker worden. Na het sporten kun je het beste een combi van koolhydraten en eiwitten eten. De koolhydraten zorgen ervoor dat je glycogeen herstelt wordt en proteïne helpt je met het herstellen/opbouwen van je spieren. Ga bijvoorbeeld voor kwark met fruit en granola of een proteïne shake met havermout.

Lees ook: 10 voedingsmiddelen die je moet eten om beter te slapen