Huilen wordt vaak gezien als een zwakte, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig! Iedereen is wel eens verdrietig, waarom zou je dat moeten verbergen? Naast dat iedereen wel eens huilt is het ook nog eens gezond, ook al krijg je daarna last van dikke ogen, een loopneus en hoofdpijn. Hoe huilen gezond kan zijn dat laten wij jou vandaag zien.

huilen is gezond FEMFEM

Geluk bij een ongeluk

Je bent verdrietig, laat je tranen gerust rollen, want als je huilt komt endorfine vrij. Een stofje die ook wel het gelukshormoon wordt genoemd en dat is eigenlijk best vreemd. Je wordt verdrietig en je maakt een gelukshormoon aan, wat weer voor zorgt dat je je beter voelt. Daarnaast is er bewezen dat ophopen van je tranen zorgt voor een hogere kans op hartproblemen en een hoge bloeddruk en dat is niet wat je wilt.

Huilen tegen die depressie

Vaak vind je huilen zelf vreselijk, maar het lucht altijd wel op en je voelt je beter. Dit komt dus onder andere door het gelukshormoon, maar naast dit hormoon zorgt het ook voor minder stress, minder spanning, het verhelderd je geest en je wordt minder angstig. Doordat huilen de stress verminderd zorgt het er daarom ook voor dat het kan helpen tegen depressies. Je laat je gevoelens even helemaal gaan, waardoor je daarna weer verder kunt in een positieve sfeer.

Bye bye bacteriën

Zoals je misschien weet hebben we vele bacteriën in ons lichaam, zowel goede als slechte. Van die slechte bacteriën willen we natuurlijk af, dit kan onder andere door te huilen. Traanvocht bevat namelijk lysozyme, een eiwit dat de celwand van bacteriën afbreekt. Wil jij dus van die bacteriën af, dan weet je vanaf nu wat je te doen staat. Huilen maar!

Tranen brengen mensen bij elkaar

Als je dan eens die tranen laat rollen vind je het fijn dat er iemand is die er voor je is, iemand die voor je zorgt en je troost. Degene die je troost is vaak een persoon die wat voor je betekent, misschien zelfs heel veel. Als bijvoorbeeld jouw vriend of vriendin je troost groeit jullie band zonder dat een van beide het door heeft. Er ontstaat een nog sterker gevoel, doordat de ander iets voor je doet wat jij op dat moment nodig hebt.  Maar wij weten ook dat het af en toe erg lekker kan zijn om jezelf op te sluiten en een potje te huilen.

Lees ook:

Zelfliefde is belangrijk! Leer meer van jezelf te houden