Gourmetten: het blijft één van de favoriete bezigheden van elk Nederlands huishouden tijdens de feestdagen. Wij zijn geen groot fan, maar ieder z’n ding. En voor degene die wél lekker gaan gourmetten tijdens kerst, vertellen wij hoe je huis weer fris ruikt na een avondje ouderwets gourmetten.

Hoe voorkom je die vieze gourmet-geur?

Beter voorkomen dan genezen. Laten we daarom eerst kijken naar welke maatregelen we kunnen treffen zodat niet het hele huis naar ‘gourmet’ ruikt. Er zijn namelijk wat voorbereidingen die je kunt treffen, zodat jullie niet stinkend de deur uitgaan.

Neem extra kleding mee

We snappen dat je enorm graag wilt shinen in dat ene leuke jurkje, maar please, doe dit vooral niet tijdens een avondje gourmetten. Bewaar dat jurkje voor later en berg hem op in een ruimte ver (lees: heel ver) weg van het gourmetstel.

Ventileren

Heel simpel, maar zo noodzakelijk. Het wordt wel eens vergeten, maar het is extreem belangrijk om je huis goed te ventileren tijdens het gourmetten. Afzuigkap op standje opstijgend vliegtuig en de ramen wagenwijd open.

Zet een pan azijn op het vuur

Whut? Azijn heeft een hele goede eigenschap: het neutraliseert andere geuren. Daarom zet je tijdens het gourmetten een pannetje water met azijn op het fornuis. Zorg dat dit kookt en laat het daarna op laag vuur aan staan.

Bonus tip: heb je lampen boven je tafel hangen waar je gaat gourmetten? Het is altijd een enorme rot klus om deze schoon te krijgen van alle vetvlekken. Pak ze daarom van tevoren in met een beetje vershoudfolie.

Zo ruikt je huis weer fris na het gourmetten

Stel je voor, the damage is done: je bent zojuist klaar met gourmetten en dan ruik je die geur. Het is al te laat, de geur hangt er al: wat doe je dan? Geen zorgen, ook daar hebben wij tips voor.

Brandspiritus

Brandspiritus heeft net als azijn de goede eigenschap om andere geurtjes te neutraliseren. Alleen hoef je brandspiritus niet op het vuur te zetten. Giet wat brandspiritus in een kommetje en laat dit in de nacht zijn werk doen.

Gemalen koffie

Heb je toevallig een pak koffie over die je niet lekker vindt? Koffie neutraliseert ook nare geurtjes. Zet een bakje gemalen koffie in huis en laat dit wederom zijn werk doen.

Creëer andere geuren

En nee, dit is geen vrijbrief om zomaar scheetjes te laten. Wij bedoelen natuurlijk, probeer de nare geur van het gourmetten te verwijderen met geurtjes die je wél lekker vindt: steek bijvoorbeeld geurkaarsen aan. Je kunt ook een pannetje met water en je favoriete wasverzachter (Zwitsal is favoriet bij ons) op het vuur zetten. Binnen no time ruikt je huis weer fris.

Lees ook: De manier om gezond te gourmetten met kerst