Heb jij een pareltje van een huis op het hoog, maar kost-ie €500.000? Dan betekent dat dat je een behoorlijk maandsalaris zal moeten hebben om een hypotheek aan te kunnen vragen. Spoiler alert: een huis kopen van €500.000 zal nog niet zo gemakkelijk gaan.

huis kopen 5 ton
Bron: Selling Sunset

Huis kopen

Een huis kopen staat bij veel mensen op hun wensenlijstje. Toch moet je tegenwoordig behoorlijk in de buidel tasten als je een eigen stulpje zou willen kopen. De huizenprijzen liggen erg hoog en een hypotheek krijg je helaas niet zomaar. Daarvoor moet je in ieder geval lekker verdienen – samen of met je partner. Dan helpt het niet dat je nauwelijks nog betaalbare huizen kunt vinden. De concurrentie is erg hoog, vooral onder starters die zich nog niet op de huizenmarkt bevinden.

Of het om bestaande huizen of nieuwbouwhuizen gaat, de prijzen vliegen soms door het dak. Dat betekent dat je echt wel een minimaal bedrag moet kunnen lenen als je een serieus huis zou willen kopen. Wil je dan ook nog in de randstad of in een grote stad wonen? Dan kun je al helemaal verwachten dat je diep in de buidel moet tasten.

Salaris per maand

Als je graag een hypotheek zou willen, moet je daarvoor eerst in gesprek met een bank. Grote kans dat jij zo’n hoog bedrag namelijk zelf niet hebt liggen. Een lening is dan noodzakelijk. Maar niet iedere bank verstrekt zomaar een hypotheek. Dat hangt af van veel verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is natuurlijk het bedrag dat jij iedere maand op je rekening gestort krijgt. Afhankelijk van jouw maandsalaris – en dat van een eventuele partner – kun je een bepaald bedrag lenen voor een huis.

Gemiddeld verdient een Nederlanders een jaarsalaris van €47.000. We hebben het dan over ongeveer €3900,- per maand. Hiermee kun je een hypotheek van zo’n €206.000 aanvragen. Deze heeft dan een looptijd van 30 jaar en een rentepercentage van 3,93%. Dit is dan wel alleen gebaseerd op het salaris. Zodra hier bijvoorbeeld schulden bij komen kijken, kan het snel veranderen.

Huis kopen van €500.000

Wil je een huis kunnen kopen van €500.000? Dan kun je zelf al een beetje berekenen wat dat betekent. Dat betekent dat je alleen behoorlijk bovengemiddeld moet verdienen, voordat je hier aanspraak op kunt maken. Op jaarbasis moet je dan maar liefst €105.000 euro verdienen. Dit komt neer op zo’n €8750 per maand. Alleen is dat natuurlijk een behoorlijk bedrag.

Wanneer je samen met een partner een huis zou willen kopen, kunnen jullie de lasten delen. In dat geval moeten jullie samen op dit salaris uitkomen – en dat is een stuk beter te doen. Als één van jullie bijvoorbeeld op een jaarsalaris uitkomt van €60.000 en de ander op een jaarsalaris van €45.000, redden jullie dit ook al. Nog een steeds een hoop geld, maar niet onmogelijk.