Voor de huisdierliefhebbers zal het geen verrassing zijn dat een huisdier veel plezier en liefde geeft. Voor mensen die nog zitten te twijfelen of ze wel een lieve viervoeter in huis moeten halen, hebben we een nieuwtje: het hebben van een huisdier is niet alleen heel erg leuk, maar ook super gezond!

Een huisdier goed voor je hart?

Volgens de American Heart Association is er een verband tussen het leven met huisdieren en de levensduur van de mens. Mensen die een hond in huis halen, zouden bijvoorbeeld een kleinere kans hebben op hartfalen. Daarnaast zorgt het hebben van een huisdier voor een lager cholesterol en minder triglyceriden in het bloed, waardoor het risico op een hartaanval kleiner wordt. Dit heeft te maken met het relaxhormoon dat vrijkomt bij het aaien van je huisdier. Wanneer je lekker aan het knuffelen bent met je viervoeter, word je ontspannen en vermindert het gehalte van een bepaald stresshormoon in je lichaam. Hierdoor kan je een lagere bloeddruk krijgen, wat positieve effecten heeft voor je hart. Lekker met je huisdier op de bank zitten, is dus hartstikke gezond!

Immuniteit tegen astma en allergieën

Bepaalde studies hebben aangetoond dat het hebben van huisdieren helpt bij het ontwikkelen van immuniteit tegen astma en allergieën. Vooral katten helpen hier goed bij. Uit een aantal onderzoeken bleek dat baby’s die met huisdieren opgegroeid zijn, minder allergieën en astma ontwikkelen. Zo hebben ze in hun eerste levensjaar minder last van verkoudheid en oorontstekingen. Raak dus niet in paniek wanneer je baby een flinke lik van de hond krijgt!

Een huisdier tegen depressie

Huisdieren worden vaak aangeraden als hulpmiddel tegen een depressie. In bepaalde gevallen kan het hebben van een huisdier als een soort therapie werken. De onvoorwaardelijke liefde van een huisdier kan iemand met een depressie vaak goed helpen om de nare gevoelens onder controle te houden. Daarnaast moedigt je huisdier je aan om actief te blijven, wat voor mensen met een depressie erg moeilijk kan zijn. Jouw eigen, lieve beestje zal je elke dag weer opfleuren!

Wist je dat jouw kat net zo dol is op jou als jij op hem? Lees het hier!