Als jij vaak negatief over jezelf denkt en je successen dankt aan timing en geluk in plaats van eigen kunnen, kan het zijn dat je te maken hebt met het imposter syndrome. Dit is iets wat absoluut niemand zou moeten herkennen, want je bent nou eenmaal zelf ook goed genoeg om bepaalde successen zelf te behalen met je eigen talenten! Lees eens verder om hier meer over te weten te komen. We hebben de juiste tips die ervoor zorgen dat je weer heel snel een stukje positiever denkt over je eigen kunnen!

Wat is het imposter syndrome?

De gevoelens die je ervaart wanneer je lijdt onder het imposter syndroom zijn een soort conflict tussen hoe jij jezelf ziet en hoe anderen jou zien. Wanneer anderen jou complimenten geven over je talenten en successen neem jij dit niet serieus. Volgens jou ligt het namelijk helemaal niet aan jou, maar juist aan geluk en goede timing. Je gelooft simpelweg niet dat je het aan jezelf te danken hebt en bent zelfs bang dat anderen dit zich na een tijdje ook zullen realiseren.

Als gevolg hiervan leg je jezelf veel meer druk op. Je gaat bijvoorbeeld nog harder werken om te voorkomen dat anderen door gaan hebben dat jij misschien wel faalt of tekort komt. Daarnaast ervaar je schuldgevoelens over het feit dat je misschien wel mensen ‘voor de gek aan het houden bent’. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarin je steeds harder moet werken om je eigen gedachten te overwinnen. Na een lange tijd leven met deze gevoelens kan het overgaan tot angsten, depressies, schuld of een burn-out.

Wat doe je aan het imposter syndrome?

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je hieraan kunt doen. Allereerst kun je natuurlijk altijd professionele hulp zoeken wanneer je dealt met dit soort gevoelens. Verder kun je een aantal andere dingen ook nog doen:

1. Erken je gevoelens

Stop je gevoelens niet langer weg en erken waar je mee te dealen hebt. Vind je het lastig? Neem dan iemand in vertrouwen of zoek professionele hulp.

2. Connecten

Stop er meteen mee om onmiddellijk alles zelf  op te pakken en ga op zoek naar fijne connecties en goede samenwerkingen. Zo kun je stapje voor stapje leren om wat meer werk uit handen te geven om zo jezelf te ontlasten.

3. Vergelijk jezelf niet meer met anderen

Hoewel het altijd op de loer ligt, is het beter om jezelf niet meer te vergelijken met anderen. Iedereen zit nou eenmaal anders in elkaar dus het heeft geen enkel nut om jezelf met iemand anders te vergelijken. Focus je gewoon op jezelf!

4. Deal met je twijfels

Wanneer je last hebt van die vervelende negatieve gedachten over jezelf is het tijd om te dealen met dit. Als er weer twijfels over je eigen kunnen door je hoofd spoken, kun je eens proberen op zoek te gaan naar bewijzen voor deze twijfels. Die zijn er vaak écht niet! Zo kom je er snel achter dat je twijfels en negatieve gedachten over jezelf helemaal niet waar zijn.

Lees ook: 10 signalen dat je een burn-out hebt