De afgelopen tijd wordt er veel gediscussieerd over ‘Intermittent Fasting’. Dit zou namelijk de ideale manier zijn om je vetten te verbranden. Talloze fitgirls pleiten voor deze strategie, zo ook het Killerbody Dieet, bekend van Fajah Lourens. De vraag is natuurlijk in hoeverre het werkt. Is het daadwerkelijk effectief en helpt het om je lovehandles te verbranden of is het simpelweg een fabeltje? Wij vertellen je wat ‘intermittent fasting’ precies is en hoe het werkt.

Woman dieting and eating a salad

Wat is het?

‘Intermittent Fasting’ is eigenlijk een eetpatroon waarin je bepaalde periodes hebt waarin je eet en bepaalde periodes hebt waarin je gaat vasten. Dankzij deze strategie leert je lichaam om weer vet aan te spreken. Door bijvoorbeeld een bepaald dagdeel (ongeveer 16 uur) te gaan ‘vasten’. Deze strategie wordt vaak ingezet om gewichtsverlies te realiseren, om fitter en energieker te worden, om de kans op het krijgen van ziektes te voorkomen en de overlevingskans te vergroten.

Wanneer ga je in de vetverbranding?

Om ons lichaam te voorzien van energie hebben wij dagelijks koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. Deze macronutriënten zorgen ervoor dat alle processen in ons lichaam in gang kunnen worden gezet. Denk hierbij aan het pompen van het hart, het ontgiften van de lever, de werking van organen, etc. De drie macronutriënten worden nooit tegelijkertijd aangesproken. Het lichaam begint namelijk altijd als eerst met het verbranden van de koolhydraten. Wanneer de koolhydraten volledig verbrand zijn, dan gaat het lichaam over op de vetverbranding.

Hoe werkt het?

Zoals je hierboven kunt lezen gaat het om een periode waarin er minimaal 16 uur gevast wordt. Wellicht vind je dit best heftig klinken. Maar als je teruggaat rekenen, is het eigenlijk niet eens zo’n extreme manier van vasten. Ga maar na. Stel dat je op zaterdagavond met vriendinnen ergens een hapje gaat eten rond 19.00 uur, gevolgd door wat drankjes en rond een uur of 02.00 je bed pas induikt. Dan is het logisch dat je de volgende dag wat later wakker wordt. Je start je dag wat later en gaat rond 12.00/13.00 uur pas ontbijten. Dan heb je dus al bijna 15 uur lang niks gegeten. ‘Intermittend Fasting’ plannen op een avond is dus ideaal. Omdat je grotendeels van de vasten periode aan het slapen bent, heb je het niet eens door.

Is het effectief?

De grote vraag is natuurlijk of ‘Intermittent Fasting’ echt werkt. Ga je door deze leefstijlstrategie sneller over in de vetverbranding of is het maar een fabeltje? Want als het waar is, gaat iedereen natuurlijk zo snel mogelijk een avondje vasten inplannen in zijn/ haar agenda. Wij gingen op onderzoek uit en hier kwamen interessante bevindingen uit.

Insuline

‘Intermittent Fasting’ zorgt er namelijk voor dat het lichaam gevoeliger wordt voor de eigen insuline. Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door onze alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat de glucose (koolhydraten, suiker) vanuit de bloedbaan verspreid wordt naar de rest van het lichaam. Door deze insulinegevoeligheid neemt de productie van ons groeihormoon toe. Wanneer je periodes gaat vasten, wordt de productie van ons groeihormoon op gang gezet. Hierdoor zal uiteindelijk je spiergroei toenemen, je metabolisme versnellen en bereik je uiteindelijk gewichtsverlies.

Cholesterol en triglyceriden

Naast dat het dus positief werkt op de insulinegevoeligheid en op ons groeihormoon heeft deze vorm van vasten ook positieve effecten op ons cholesterol en triglyceridengehalte. Er is namelijk gebleken dat ‘Intermittent Fasting’ de verhouding tussen het HDL cholesterol (het goede cholesterol) en het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) verbetert. Natuurlijk is het wel goed om dagelijks goed op je voeding te letten en een goede verdeling van verzadigde en onverzadigde vetten te hebben. Als je voldoende onverzadigde vetten eet, waaronder dus: vette vis, noten, zaden, en avocado dan kan het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) ook al dalen.