Er zijn introverte en extraverte personen. De een neigt meer naar de introverte kant, de ander meer naar de extraverte kant, maar vaak weten we zelf niet eens waartoe we behoren. Over het algemeen voelen extraverte personen zich meer op hun gemak in een sociale situatie, waardoor netwerken a piece of cake is voor hen. Dat wil echter niet zeggen dat je als introvert minder succes hebt. Het is maar net dat je weet waarop je moet letten en wij geven je tips om ook als introvert vloeiend de top te bereiken.

introvert-top-carriere-femfem

Kom erachter wie je werkelijk bent

Online zijn er ontzettend veel persoonlijkheidstesten te vinden, die je helpen erachter te komen wat voor soort carri√®re bij je past. 123test of jobpersonality zijn hier voorbeelden van. Naast dat dit duidelijk wordt, laat zo’n test ook zien wat je motiveert en geeft het een compleet beeld van wie jij bent. Door er echt achter te komen wie je zelf bent, zul je niet alleen je zelf beter begrijpen, maar ook anderen. Jij weet waar je sterke en zwakke kanten liggen en op deze manier kun jij dit optimaal gebruiken.

Wees eerlijk naar jezelf

Jij weet wat je wel en niet kunt. Sommigen krijgen positieve energie van andere mensen, anderen krijgen het al benauwd van het idee met een vreemde te moeten praten. Wanneer jij dit 10 jaar geleden al eng vond, vind je dat over 10 jaar nog steeds eng. Een goed voornemen zal hier geen verandering in brengen, je kunt hooguit je comfort zone verbreden, maar helemaal vloeiend zal het dan waarschijnlijk niet gaan. Accepteer dit van jezelf en wees realistisch. Je mag gerust eens ‘nee’ zeggen tegen iets waar jij niet achter staat.

Begin online

Online is het relatief gemakkelijk om te netwerken. Er zijn ontzettend veel platformen waarop je mensen kunt benaderen, denk aan LinkedIn, Instagram of Twitter. Online netwerken is toch gemakkelijker en wanneer je iemand online al hebt gesproken, zal het de volgende keer gemakkelijker worden om diegene in real life aan te spreken.

Communiceer met extraverte personen

Wanneer je erg introvert bent, is dit waarschijnlijk een punt dat je heel lastig vindt. Toch is het belangrijk om te doen. Alleen op deze manier ervaar je de wereld vanuit hun kant en kun ook jij van je laten horen. Zoals we al zeiden, zou je ook hierbij eerst via LinkdIn of iets dergelijks, contact kunnen leggen, zodat je ook een beetje weet met wie je te maken krijgt op een netwerkborrel en je niet overvallen wordt door iemands karakter. Natuurlijk weet je dit nooit van te voren, maar door juist met extraverte personen te praten, leer je hier ook mee om te gaan.

Kun je je zowel niet vinden in een introvert- als in een extravert karakter? Misschien ben je een ambivert.