Wij vrouwen kennen het allemaal: onze maandelijkse cyclus bestaat uit pieken en dalen.  Het gevolg? een verschil in moods; stemmingswisselingen die schommelen tussen blij, verdrietig, onzeker, boos tot weer euforisch. We hebben het allemaal te danken aan onze hormonen, maar er bestaat een manier om deze regisseurs van ons lichaam te slim af te zijn. Hoe dan? Met moodfood. We vertellen je meer.

Snackgedrag cyclus FEM FEM

Yep, we krijgen er elke maand weer mee te maken. Een verhoogd libido, buikpijn, onrustige huid, opruimwoede, verstoorde nachtrust of zelfs donderwolken die ons boven het hoofd hangen. Herkenbaar, nietwaar? Om de ups en downs positief te beïnvloeden, heeft jouw lichaam de juiste voeding nodig om deze hormoonschommelingen te beperken. Wij vertellen je welke ingrediënten jij in wilt zetten om je lichaam te voorzien van alle behoeftes.

Moodfood

Uit onderzoek van Women’s Health UK is gebleken dat bepaald voedsel grote invloed kan hebben op jouw hormoonhuishouding, maar dit verschilt wel per persoon. Elk lichaam reageert verschillend op bepaalde voedingsstoffen en ook factoren als beweging en slaap spelen een grote rol. Let dus goed op of jouw lichaam positief reageert op bepaalde voeding en wat voor jou wel en niet werkt als moodfood.

Eten volgens je cyclus

Voedingsdeskundige Akcelina Cvijetic vertelt in het artikel waar je de eerste en laatste week van je cyclus rekening mee wilt houden. Zo is het goed om alcohol (yes, we’re sorry) te vermijden, omdat ze belangrijke voedingswaarden afdrijven. Ook bevorderen ze stress en ontstekingen, waardoor klachten als een opgeblazen gevoel, irritatie, gevoelige borsten en buikkramp verergeren. Willen we niet!

Wat je dan juist wél wilt eten? Avocado’s, vette vis en Omega-3 vetzuren. Deze helpen ontstekingen tegengaan, waardoor buikpijn of gevoelige borsten minder kans krijgen. Ook groene bladgroenten (hallo spinazie, boerenkool en rucola) zijn een slimme keuze. Deze bevatten magnesium, wat in combinatie met calcium (yoghurt, tahin) een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel en krampen tegengaat. Houd je veel vocht vast tijdens je menstruatie? Kies dan voor selderij, komkommer en venkel.

Oestrogeen & progesteron

Is het bijna that time of the month? Dan heb je behoefte aan energierijke voeding omdat jij je deze week vaak vermoeider voelt dan normaal. Door een daling in oestrogeen en progesteron (aha, daar komt die dip dus vandaan!) is de kans op vermoeidheid groot en wordt onze behoefte aan suiker, koolhydraten en zoete snacks groot. Pizza & chocola, is that you? Omdat dit voor een tijdelijke insulinepiek zorgt, zijn sojaproducten, spinazie, broccoli, Parmezaanse kaas, noten en eieren een veel slimmer alternatief.

Maar misschien wel het allerbelangrijkste: wees lief voor jezelf tijdens je ongesteldheid. En geef (soms) gehoor aan die cravings. De ideale oplossing?

Lees ook: Naast de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje bijwerkingen te hebben.