Het is soms om gek van te worden…de ongewenste bijwerkingen waar wij als vrouwen mee te maken hebben wanneer we en vorm van anticonceptie gebruiken. Dat de pil vervelende bijwerkingen met zich meebrengt is al langer duidelijk, maar nu blijkt het hormoonspiraaltje ook vervelende bijwerkingen te hebben. Oh no!

Na de pil blijkt nu ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben FEM FEM

Stress stress

Stress wordt veroorzaakt door cortisol en wordt geproduceerd door de bijnieren. Nu is uit onderzoek gebleken dat vrouwen die een hormoonspiraaltje hebben, een hogere cortisolwaarde hebben. Cortisol zorgt niet alleen voor stress, het kan zelfs leiden tot depressie en concentratieproblemen. Naast de hogere cortisolwaarde, hebben vrouwen die een spiraaltje hebben vaak ook een aanzienlijk hogere hartslag in stressvolle situaties. De hartslag kan namelijk oplopen tot wel 10 slagen per minuut meer dan vrouwen zonder een spiraal.

Toch niet zo lokaal

Het voordeel van de spiraal (in vergelijking met de pil) is dat de spiraal alleen lokaal, dus bij je baarmoeder, hormonen verspreidt. Althans, dat dachten we. Maar dit blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Oopsie. Vrouwen nemen om deze reden vaak de spiraal als (beter) alternatief voor de pil. Maar deze opvatting blijkt dus helemaal niet waar te zijn. De hormonen hebben namelijk niet alleen effect op de baarmoeder, maar ook op de hersenen en het hart. Great….Toch maar een condoom gebruiken misschien?

Betere voorlichting

Dat deze aanname incorrect is – en hierdoor veel vrouwen om de verkeerde reden een spiraal nemen – is natuurlijk zorgelijk. Daarom is het erg belangrijk dat er betere voorlichtingen komen over de anticonceptie mogelijkheden voor vrouwen. Onze vriendin van Ze.nl en LotteLust.nl, Laura Hiddinga, ontdekte dat hier meer vraag naar is en schreef er een boek over: De anticonceptiebijbel. Voor iedereen die op zoek is naar een passend anticonceptiemiddel.

De Anticonceptiebijbel

Er bestaan maar liefst 20 vormen van anticonceptie, en aan iedere vorm kleeft wel een fabel of vooroordeel. Wist je bijvoorbeeld dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, er bij een hormoonspiraal wél een eisprong plaatsvindt? Het is de enige vorm van anticonceptie die dit toelaat. En wist je dat ‘voor het zingen de kerk uit’ eigenlijk een heel betrouwbare anticonceptie-methode is, mits correct toegepast? De fabel dat er sperma in voorvocht zit is namelijk precies dat, een fabel. Benieuwd naar meer weetjes en ervaringen?  De Anticonceptiebijbel van LotteLust en Laura Hiddinga is verkrijgbaar vanaf 26 september bij alle grote boekhandels en Bol.com.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LotteLust.nl (@lottelust.nl) op

Lees ook: Zo ga je om met het seksverleden van jouw partner