De airfryer is immens populair. Veel mensen hebben hun frituur de deur uitgedaan om plek te maken voor deze alternatieve pan. Hij zou dan ook veel voordelen met zich meebrengen. Zo is hij minder zwaar dan een frituurpan, heb je geen liters frituurvet meer nodig en zouden de snacks veel gezonder zijn. Maar is dat wel echt zo? Zijn airfryer snacks echt zoveel gezonder dan snacks uit de oude vertrouwde frituurpan?

friet-lunch-femfem
@pinterest

Wat doet een airfryer?

Je kan uit de naam al afleiden hoe een airfryer werkt. In plaats van met liters frituurvet te klooien, hoef je de pan alleen maar met zijn stekker in het stopcontact te steken en de rest gaat vanzelf. De airfryer maakt jouw snacks super knapperig met behulp van hetelucht. Aangezien je dus geen frituurvet gebruikt, lijken airfryer snacks een stuk gezonder te zijn. Maar klopt dit wel? Frituur of geen frituur: de kroket is en blijft toch een vette hap?

Hoeveel gezonder zijn de snacks?

Het is niet gek dat de airfryer bekend staat als een gezonder alternatief van de frituur. De snacks liggen niet meer minutenlang te drijven in frituurvet, wat betekent dat je snack minder vettig is. In deze snack zitten hierdoor minder calorieĆ«n dan in een snack uit de frituur. Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid vet die voor het bakken in de snack zit? Goed nieuws: dat valt namelijk wel mee! Fabrikanten van die bekende ”vette hap” gebruiken maar een klein beetje olie of vet tijdens de productie. Deze kleine hoeveelheid is niet te vergelijken met de hoeveelheid vet van de frituurpan.

Niet alleen de hoeveelheid vet maakt de frituursnack ongezonder. Door de hoge temperatuur van het vet en het feit dat de snacks compleet ondergedompeld worden, worden de meeste vitamines en antioxidanten kapot gemaakt. Bij onze favoriete alternatieve pan is dat een stuk minder het geval. Je krijgt dus meer vitamines binnen wanneer je voor de airfryer kiest in plaats van de frituur.

Dus…

We kunnen dus concluderen dat snacks uit de airfryer echt een stuk gezonder zijn dan uit de frituurpan. Er is een vermindering van 45 calorieƫn per 100 gram! Hoewel het altijd even wennen is wanneer je net de frituur hebt ingewisseld, is het het zeker waard. We kunnen gewoon nog ongestoord genieten van de (iets minder) vette hap!

Zoek jij nog naar de lekkerste snacks voor een bingewatch avondje? Klik dan hier!