Hmm, wat ruikt je vent toch heerlijk hé. Lichaamsgeurtjes zijn erg belangrijk als het gaat om en bepaald gevoel bij een bepaald persoon. Daar waar je vriend waarschijnlijk ontzettend lekker ruikt, zal je broer enorm stinken. Wat hebben feromonen en genen te maken met de geur die jij het meest aantrekkelijk vindt?

fem-fem-liefde-ruiken

Liefde is zweet

Aantrekkingskracht heeft te maken met feromonen die je kwijtraakt. Ze brengen boodschappen over binnen het lichaam, maar ook boodschappen van daarbuiten, van soort op soort. Daarmee zorgen ze voor seksuele communicatie tussen mensen. De feromonen zitten dus in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan, of stoot ze af. Feromonen op zich zijn geurloos, maar ze worden herkend door een speciaal zintuig in de neus. Via de neus wordt er een signaal gestuurd naar het deel van de hersenen dat je seksueel gedrag bepaalt. Je bent dus niet direct bewust van de feromonen die iemand aantrekkelijk maken. Maar ze beïnvloeden je wel degelijk. Je staat er meer voor open dat die persoon je aanspreekt.

De productie van feromonen heeft een enorme piek in de puberteit en neemt dan snel af na het twintigste levensjaar. Het is dus niet zo gek dat pubers dus heel vaak verliefd kunnen worden. Ze worden in die fase namelijk bedolven onder feromonen van verschillende mensen.

Moeder natuur

De samenstelling van je feromonen wordt bepaald door je immuunsysteem. Wanneer je een partner zoekt, vermijd je mensen dat een zelf soort immuunsysteem hebben dat lijkt op dat van jou, zoals bijvoorbeeld je broer. Ons DNA bevat genen die bedreigend kunnen zijn voor ons systeem. Door iemand te kiezen die een ander immuunsysteem heeft, zorg je er dus voor dat jullie kinderen van verschillende genen afkomen. Ze zullen daarmee sterker en weerbaarder zijn.

Liefde door de neus?

Als liefde door de neus gaat, in hoeverre kan het AXE-effect dan waar zijn? Het deodorantmerk AXE heeft al jarenlang een spotje waarin een man zich vol spuit met deo en vervolgens kuddes vrouwen achter zich aan heeft. Het antwoord is: ja. We kunnen namelijk onze biologische aantrekkingskracht verbloemen door parfum en deodorant te gebruiken. Dus… Het komt erop neer dat als jij de liefde van je leven wil vinden, je moet stoppen met het gebruiken van deo en parfum. Poging wagen dan maar?

Lees ook: werkt een rebound nou écht?