Op maar drie uurtjes rijden van Marrakech vind je Essaouira, wat mij betreft de parel van Marokko en nóg meer aan te raden dan Marrakech zelf. De sfeer, de muziek, de medina – de stad is een ware ervaring. Wat deze stad nou precies zo geweldig maakt en welke plekjes je zeker moet bezoeken, vertel ik je graag.

Van Casablanca richting Marrakech

Vanuit Casablanca met de auto richting Marrakech, dat was het plan. We vlogen namelijk van Amsterdam op Casablanca en vanuit Marrakech weer terug naar Amsterdam. We hadden hiervoor zo’n 7 dagen, waarvan we de laatste twee in Marrakech wilde verblijven. Rechtstreeks van Casablanca naar Marrakech zou zo’n vier uur rijden zijn, maar natuurlijk wilde wij de overige dagen op wat andere plekjes doorbrengen. Het oorspronkelijke plan was om door het binnenland te rijden en een stuk van het Atlas gebergte mee te pakken. Op aanraden van ervaringsdeskundigen hebben we er toch voor gekozen om rustig aan langs de kust te rijden. Er werd ons namelijk vertelt dat de smalle bergpaden ervoor zorgde dat je wel uren langer in de auto kon zitten dan dat je navigatie je vertelde. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om met de huurauto langs de kust te rijden, waar we in totaal dus vijf dagen over gedaan hebben. We zijn in de avond geland, dus de eerste nacht hadden we al een overnachting geregeld in Casablanca. In de ochtend opzoek naar een auto, dat was het plan. De auto was zo geregeld! Lekker op ons gemakje van Casablanca door naar El Jadida voor onze eerste Tajine als lunch. In de avond door naar Essaouira voor twee overnachtingen, waar ik je zo meer over vertel. Toen door naar Agadir voor een overheerlijke spa beleving in onze Riad en de laatste nacht verbleven we in de woestijn. De Agafay Desert, onder Marrakech. Vanuit hier was het nog maar anderhalf uur richting Marrakech waar onze auto netjes opgehaald werd en wij nog twee volle dagen konden genieten van de hoofdstad.

trip door marokko

De geschiedenis van Essaouira

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen ten zuidwesten van Casablanca en ten noorden van Agadir. De naam betekend muurtje of ommuring. De geschiedenis gaat mogelijk terug tot de 5e eeuw voor Christus. In de Middeleeuwen stond de stad bekend als Mogador, de oude Portugese naam. Nog een aantal weetjes: het huidige Essaouira werd in 1760 gesticht en in 1844 werd de stad nog gebombardeerd door de Fransen.

Tegenwoordig staat de stad dus vooral bekend als toeristische trekpleister. Toen wij in de trein vanuit het vliegveld – je kunt dus super gemakkelijk de trein nemen van het vliegveld, richting het stadscentrum van Casablanca –  aan een local vroegen waar wij zeker heen moesten gaan, was het antwoord Essaouira. Een levendige stad, met jonge mensen en veel muzikanten. Deze man was vol lof over de stad. We werden ook meteen ingelicht over het feit dat Jimi Hendrix de stad bezocht in 1969. Nóg meer reden om de stad te bezoeken dus.

De vissershaven, waar men wel lijdt onder de concurrentie van grotere havens in Agadir en Safi, is een leuke besteding van je dag. Je kunt een wandeling maken over de stadsmuur en je ogen uitkijken in de drukte en de vangst van die dag. Voor de marktkraampjes van de haven, vind je een heleboel kleine terrasjes op een rijtje waar je voor een prikkie je verse vis kunt kiezen. Deze wordt dan voor je eigen ogen klaargemaakt.

d602310a-8a89-4920-99c8-a9557b703485 f2460e79-0a84-4013-ac3c-72b6617f0f14 IMG_4402 a1b0660d-2164-4584-9166-be1df9ae0675

Het levendige plein

Tussen de haven en de Souk Jdid, vind je een levendig plein. Je kunt er plaats nemen op een van de terrasjes en genieten van de muziek en de spelende kinderen. Wij hadden geluk dat het zonnetje eindelijk even doorkwam, waardoor met ons gezicht in de zon genoten van alles wat er op het plein gebeurde. Straatmuzikanten, een vader en zoon welke voor het gehele terras kwamen optreden, spelende kinderen, en een kijkje op een stukje van de marktkramen. Vanuit het plein betreed je ook de soeks, die midden in de Medina liggen. Je vindt hier voornamelijk specerijen, granen, fruit, servies en natuurlijk een tal aan verzorgingsproducten met ‘arganolie’. Arganolie is een plantaardige olie gewonnen uit de vruchten van de Argania spinosa boom. Wanneer je door de Medina loopt zie je dat de arganolie overal vers gemaakt wordt. De olie wordt ook het ‘Marokkaanse goud’ genoemd, te danken aan het tijdrovende productieproces en het resultaat op zowel de huid als het lichaam. Wat we in Essaouira nog niet wisten, maar later achterkwamen, was dat de straten en de sfeer hier heel rustig waren in vergelijking tot Marrakech. Niets ‘moet’ en mensen laten je vrij om te kijken en rustig rond te struinen. In Marrakech daarentegen zijn de straten druk, loop je tussen de toeristen en vliegt de verkoop van onder anderen arganolie je om de oren.

IMG_4415 73f65d9c-47da-4329-b805-6b4d306b1f9c

Riad Mimouna, Essaouira

Deze stad is vol met de mooiste Riads, maar ik denk dat wij toch wel echt een pareltje gevonden hebben. In onze kamer hadden we namelijk een uitzicht over de branding en de stad zelf. Slaap met het raam op een kiertje en je valt heerlijk in slaap met het geluid van de golven. Ook tijdens het ontbijt en de lunch zit je achter grote ramen met kijk op de branding. Een prachtige ervaring en alles bij elkaar dus zeker de moeite waard!

Essaouira, Marokko

Ben jij van plan om een roadtrip door Marokko te plannen? Maak dan ook zeker een stop in Essaouira! Nog niet overtuigd? Dit is waarom jij en je vriendinnen nu met elkaar op roadtrip moeten.