Je bent tot over je oren verliefd en merkt dat er hierdoor een hoop veranderingen ontstaan. Niet alleen je kijk op de wereld veranderd, maar je merkt ook dat jij je gewoon anders gaat gedragen. Liefde is iets heel krachtigs; naast al dat kleffe gedrag is het vinden van die ene speciale persoon dus ook gekoppeld aan veel fysieke veranderingen. Ja, er gebeurd en veranderd een hoop in het brein. Welke veranderingen zijn dit en hoe worden deze veroorzaakt? Dat leggen wij jou graag uit.

brein verliefd FEM FEM

Uit onderzoek blijkt..

Het is nogal wat hoor. Zo wordt de hersenactiviteit tijdens een verliefdheid vergeleken met drugsgebruik. Ze zeggen niet voor niets weleens: ‘Het orgaan van de liefde is niet je hart, maar je brein.’ Van een gloeiende huid tot een verlaagde bloeddruk. Wanneer je fysiek wordt met een iemand die voor jouw speciaal is, kan een simpele knuffel of het handje vasthouden je niveaus van oxytocine – de hormoon van de liefde – verhogen. Deze stof komt bijvoorbeeld óók vrij tijdens een orgasme. In het Blavatnik-instituut op de On The Brain-nieuwsbrief van Harvard Medical School deelden hoogleraar en koppeltherapeut Jacqueline Olds het volgende: dat als het op hersenen aankomt, dat er delen van de hersenen letterlijk oplichten op hersenscans wanneer mensen spreken over de mensen waar ze verliefd op zijn.

Als je je prins of prinses op het witte paard hebt gevonden en je bent helemaal hoteldebotel, heb je misschien al gemerkt hoe je levensstijl aan het veranderen is. We hebben een aantal mogelijke veranderingen op een rijtje gezet, heken jij ze?

1. Meer beloningen en minder angst

In werkelijkheid worden de zuurstofniveaus in de kleine aders van de hersenen gemeten tijdens de hersenscans en dus niet enkel ‘de hersenen’ in het algemeen. Nu begrijpen we dat niet iedereen een hersenwetenschapper is, maar het is in ieder geval duidelijk dat er heel veel valt te leren tijdens het observeren van de scans. En dan vooral als het over de liefde gaat. Om het toch duidelijker te maken voor iemand die dus weinig van de hersenen afweet: het vinden van ‘de ware’ is gekoppeld aan verhoogde activiteit in de gebieden van de hersenen die verband houden met seks, beloning en geheugen. En wil je nog iets beters horen? Wanneer je daadwerkelijk verliefd bent, kun je dit weer koppelen aan verminderde activiteit in de hersengebieden die verband houden met angst en afkeer!

In feite betekend verliefd zijn dus: er vindt meer hersenactiviteit op de goede plaatsen en minder op de ‘slechte’ plaatsen in de hersenen.

2. Je ervaart minder stress

Heb jij ook wel eens zo’n zware dag gehad met een stresslevel waar je u tegen zegt? Maar een knuffel van je vlam liet dat zo verdwijnen? Er is bekend dat verliefdheid hoogstwaarschijnlijk met jouw stress response systemen communiceert. Kortom, kan het vinden van “The One” betekenen dat er een soort sociale band groeit die je rustiger laat voelen; minder stress laat beleven. Liefde kan jouw gevoel van veiligheid vergroten en jouw gevoel van stress en angst verlagen. En het allerbeste? Hoe veiliger jij je voelt, hoe beter jij keuzes kunt maken in andere aspecten van je leven. Denk bijvoorbeeld aan je werk. Best een fijn effect van de liefde, toch?

3. Jouw geluk kan niet op

Verliefdheid kan je gelukkig laten voelen, oké dit klinkt logische.. Maar volgens onderzoek van The Journal of Comparative Neurology – met 2.500 hersenscan resultaten van 17 verliefde deelnemers – wordt verliefdheid ook echt geassocieerd met het vrijkomen van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter (een fancy woord voor hersenstof welke simpelweg informatie doorgeeft) die de leiding heeft over de pleziercentra in je hersenen. Wanneer het op ‘gelukkig voelen’ aankomt, speelt dopamine een hele grote factor. En, wanneer het om verliefdheid worden gaat, zijn de dopaminegehaltes luid en trost.

Van verminderde stressniveaus tot verhoogde niveaus van geluk: het vinden van the one kan letterlijk de chemie van je hersenen beïnvloeden.