Yehesss, de clubs en café’s zijn weer open! Eindelijk kunnen we weer de hele avond te dansen tot onze voeten er af vallen en kunnen we ons weer lichtelijk klem zuipen. Hoeveel zin we hier ook in hebben, de volgende dag gaat een regelrechte hel worden. Onze alcoholtolerantie is namelijk onder het nulpunt gezakt afgelopen anderhalf jaar en dat betekent: een helse kater de dag erna. Daarom is het hoog tijd voor deze vier wetenschappelijk bewezen methodes om je kater te voorkomen!

@vodka_addicted WeHeartIt
@vodka_addicted WeHeartIt

Voorkomen is beter dan genezen

We weten allemaal, als je eenmaal een kater hebt is hier vrijwel niks tegen in te brengen. Naast een goed katerontbijtje en een paracetamol blijf je je de hele dag door brak en vol met zelfmedelijden voelen. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ gold nog nooit zo erg en daarom hebben we deze vier manieren om je kater een stuk minder te maken op een rijtje gezet.

1. Hoi water, dag kater!

Water is je beste vriend om een dag koppijn te voorkomen. Alcohol droogt namelijk je lichaam enorm uit, waardoor je een droge mond en hoofdpijn krijgt. Neem daarom voordat je uitgaat, tussen je wijntjes door en vooral als je thuis komt een lekker koud glas water. Ook heeft koffie dezelfde vochtafdrijvende kwaliteit als alcohol en droog je ook hier van uit. Ruil dus de koffie om voor een groene smoothie of opnieuw een groot glas water de ochtend erna!

2. Slaap uit

Je kater is een ongezonde combinatie van te veel drinken en te weinig slaap. Zorg er daarom voor dat je zo veel mogelijk slaap krijgt en dus niet de volgende dag op de werkvloer hoeft te staan. Een goede nachtrust doet wonderen, zelfs na een nachtje doorhalen. Slaap dus gerust uit – de wetenschap zegt immers dat het goed voor je is.

kater ziekmelden FEM FEM

3. Vermijd donkere drankjes en bubbels

Hoe lekker die rode wijn, whisky of champagne ook is: dit zijn de echte boosdoeners voor de dag erna. Donkergekleurde alcohol bevat namelijk gifstoffen die die knallende hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast zorgen bubbels ervoor dat alcohol sneller wordt opgenomen in je bloed. Chill als je snel dronken wilt worden, maar een stuk minder de volgende dag.

4. Laat de sigaretten liggen

Hoewel er altijd gedacht wordt dat alcohol en nicotine hand in hand gaan, blijkt niets minder waar. Uit dit laatste onderzoek is namelijk gebleken dat een kater een stuk minder prettig wordt als je er ook nog eens bij rookt. Hoe het precies werkt is niet helemaal duidelijk, maar dat de twee een slechte combinatie is, is een ding dat zeker is. Party smoken kun je dus beter overslaan!

Lees ook: Wit, rood of rosé: dit is de wijn waar je de ergste kater van krijgt