Een wijnkater. Mogelijk wel de ergste kater die je kan hebben en al helemaal als je een avond lang goedkope wijn hebt genuttigd. Maar ben je ooit benieuwd geweest of er nou verschil is in het soort? Als in, krijg je van rood een ergere kater dan van wit? Of is het juist rosé waar we mee op moeten letten? Nou, eindelijk is het duidelijk welke van de drie verantwoordelijk is voor de ergste katers.

wijn soort kater FEM FEM

Wakker worden met een bonzend hoofd van te veel wijn, vast herkenbaar voor de meeste van jullie en al helemaal vervelend als het op een doodnormale werkdag is. Maar goed, borrels met mooi weer blijven gewoon gezellig dus ga gewoon voor een glas wijn waar je het minst last van een kater van gaat krijgen?

Welke wijn je niet moet drinken

Blijf weg van rood. Wat betreft katers is rood je grootste vijand. Het ligt aan het alcoholpercentage – rode wijn heeft vaak zo tussen de 12 en 14 procent wat gemiddeld meer is dan wat je in een glas wit vind. Ook bevat rood congeners, iets wat ontstaat tijdens het fermentatieproces. Wanneer dit door het lichaam wordt verwerkt, komen er toxines vrij waardoor je last krijgt van je maag, en tannines waar je de gevreesde hoofdpijn aan overhoudt.

via GIPHY

Ga voor licht

En met licht bedoelen we de wijnsoorten die licht zijn van kleur. Hoe lichter, hoe minder je maag er last van zal hebben. Maar neig je toch liever naar een glas rood, let er dan vooral op dat je niet voor goedkope flessen gaat. Hier zijn namelijk veel meer additieven aan toegevoegd waardoor je meer kans hebt op maagproblemen. Zorg ook dat wanneer je drinkt, dat je langzaam drinkt en uiteraard gewoon niet te veel als je een kater wilt vermijden.

Lees ook: dit is de vervanger van rode wijn in de zomer.