Vroegtijdig een kerstboom in huis halen. Tja, voor veel mensen is het echt not done maar bij andere kan het niet vroeg genoeg! Ben jij iemand die het liefst nu al de gezelligheid in huis haalt dan hebben we goed nieuws want het is bewezen dat het vroegtijdig optuigen van je kerstboom goed is voor gelukshormoon.

kerstboom optuigen FEM FEM

Kerstbomen worden meestal pas na Sinterklaas in huis gehaald maar toch hebben een goed excuus gevonden om het toch vroeger te doen. We worden namelijk veel gelukkiger van opgetuigde kerstbomen dus wat ons betreft kunnen we er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Gelukkiger met kerstbomen

Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het te maken met nostalgie en de belangrijk rol van nostalgie als het gaat om het geluksgevoel. “We leven in een stressvolle wereld en gaan daarom graag op zoek naar kleine gelukjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en ook nu roept het nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt de opwinding, waardoor we gelukkiger worden.”

Maar niet alleen Steve McKeown geeft aan dat we er gelukkiger van worden. Ook psychotherapeut Amy Morin deelt deze mening. “De feestperiode roept een gevoel van nostalgie op. Nostalgie helpt mensen met hun persoonlijke verleden te verbinden en het helpt hen hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vervroegd ophangen van de kerstdecoratie een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering naar een periode wanneer een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

Kortom, wil jij begin december al een kerstboom in huis halen? Of wellicht nog eerder? Doe het gewoon als je er gelukkig van wordt. En mocht je nog leuke versiersels zoeken hebben we een aantal voor jullie verzameld.