Kerstbrood, met zo’n lekkere mix van rozijnen, noten en spijs, is een absolute traktatie tijdens de feestdagen. Maar laten we eerlijk zijn, er belandt vaak een eenzaam restje in de voorraadkast. Wat moet je doen met deze restjes? Geen zorgen, we hebben de perfecte oplossing voor je.

kerstbrood over

Maak wentelteefjes van restjes brood

In plaats van deze heerlijke stukjes overgebleven brood te verspillen, geef je het een tweede leven door het te transformeren in wentelteefjes. Dit eenvoudige recept is niet alleen een slimme manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar het voegt ook een feestelijk tintje toe aan je ontbijt- of brunchtafel.

Dit heb je nodig:

Je kunt een restje kerststol of kerstbrood gebruiken, gesneden in plakken. Voeg een scheut melk toe (de hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid brood, zorg ervoor dat het genoeg is om al het brood in te weken). Meng er ongeveer 1 ei per 250 ml melk doorheen. Voeg een snufje kaneelpoeder en een snufje (vanille)suiker toe naar smaak. Verhit wat boter in een pan om te bakken. Optioneel kun je verse vruchten toevoegen en bestrooien met poedersuiker.

Hoe ga je te werk?

  • Het proces begint met het verwarmen van een koekenpan, waarin je een klontje boter laat smelten. Terwijl de pan opwarmt, bereid je een melkmengsel voor door melk te kloppen met eieren, een vleugje kaneelpoeder en suiker.
  • Neem nu de plakken kerstbrood en dompel ze één voor één in het melkmengsel. Laat het brood even weken, zodat het de heerlijke smaken absorbeert, maar zorg ervoor dat het stevig blijft. Laat het vervolgens een paar tellen uitlekken boven de kom voordat je het in de verwarmde koekenpan plaatst.
  • Het bakken gebeurt op middelhoog vuur, waarbij je het brood aan beide kanten goudbruin laat worden. Voor dat extra vleugje luxe kun je de wentelteefjes serveren met vers fruit en bestrooien met poedersuiker.

Creativiteit in de keuken

Deze wentelteefjes zijn meer dan zomaar een ontbijtgerecht; je voorkomt hiermee ook een hoop voedselverspilling. Want laten we eerlijk zijn, we knikkeren een hoop overgebleven eten de prullenbak in, omdat we simpelweg veel te veel in huis hebben gehaald. En dat is zo zonde! Vergeet daarom ook niet om je afbakbroodjes opnieuw te verwarmen (tip: tussen het tosti-ijzer) en de restjes van het gourmetten te verwerken in een lekkere pasta. Kortom: je kunt heel veel kanten op.