We gebruiken de optie ‘achteraf betalen’ allemaal wel eens, want het is in sommige gevallen gewoon de handigste manier om te betalen. Toch kan niet iedereen er even goed mee omgaan. Hierdoor loopt het bij sommige mensen mega uit de hand. Ben jij er gevoelig voor om té veel gebruik te maken van deze betaalmethode en wil je wat doen aan die schulden die je blijven achtervolgen? Wij schrijven dé handleiding om de Klarna en Afterpay schulden voorgoed uit je leven te bannen.

klarna en afterpay schulden

De voordelen van ‘Achteraf betalen’

Allereerst is het natuurlijk goed om even te begrijpen waarom we dit gebruiken. Er zitten namelijk zeker ook een hoop voordelen aan deze betaalmethode. Zo hoef je, bij het kiezen van deze methode, niet te wachten op het geld als je retourneert én kun je meerdere maten bestellen zonder dat je daar in een keer de volle mep voor hoeft te betalen. Zo ben je niet al die tijd je geld kwijt voor de andere maten die je toch niet gaat dragen.

De gevaren van ‘Achteraf betalen’

Toch schuilt er ook een groot gevaar in deze betaalmethode. De bedoeling is natuurlijk dat je de betaling doet, zodra je aankoop helemaal voltooid is en de retouren officieel zijn aangekomen. Dat gebeurt in de praktijk helemaal niet. Sommige mensen kopen namelijk producten door gebruik te maken van Klarna of Afterpay, maar hebben in werkelijkheid eigenlijk helemaal geen geld om de aankoop achteraf te betalen. Ze geven dus eigenlijk geld uit dat ze niet hebben en dat is precies waar het fout gaat. Aankopen worden niet afbetaald, schulden lopen op en de boetes voor het te laat afbetalen worden komen er ook nog is bij. Voor je het weet zit je diep in de schulden. Niet helemaal de bedoeling!

Zo ban je Klarna en Afterpay schulden uit je leven

Het laten oplopen van deze schulden is natuurlijk voor niemand leuk. Het kost je klauwen met geld en waarschijnlijk heb je niet eens alles dat je koopt écht nodig. Herken jij je helemaal in deze situatie? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Wij kwamen een TikTok tegen met inspiratie en tips om de Klarna en Afterpay schulden voor eens en altijd uit je leven te bannen. Enne, hieruit kwam de volgende handleiding.

1. Geen impulsieve uitgaven

Het belangrijkste is dat je per direct stopt met het doen van uitgaven. Dat betekent minstens een hele maand geen (impulsieve) aankopen doen. Dit zorgt ervoor dat je een beetje kunt afkicken van het kopen én dat je financieel wat ruimte hebt om je Klarna of Afterpay in één klap af te betalen. Het kan zijn dat je schulden zó hoog opgelopen zijn dat je hier meer tijd voor nodig hebt. In dat geval pak je de tijd die je nodig hebt en doe je in de tussentijd géén aankopen. Even hard zijn voor jezelf dus!

2. Accounts verwijderen

Heb je al je openstaande betalingen achter de rug? Dan is het tijd om je accounts op alle ‘achteraf betaal’ methodes te verwijderen. Zo kom je namelijk ook niet meer in de verleiding om het te gebruiken, want het gaat simpelweg niet meer zo gemakkelijk als wanneer je account er nog is.

3. Geef jezelf de tijd

Je hoeft heus niet te stoppen met kopen voor altijd, maar probeer wel anders om te gaan met je aankopen. Als je iets voorbij ziet komen dat je graag zou willen kopen, koop het dan niet meteen. Geef jezelf een paar dagen de tijd om er over na te denken. Denk je er dan nog steeds aan en heb je er het geld voor? Bestel het dan en reken het meteen af.

4. Sparen, sparen en sparen

Wil je een grotere aankoop doen en heb je er niet meteen het geld voor? Ga dan sparen. Zo ben je zelf in controle over je eigen geld en voelt het uiteindelijk veel beter wanneer je deze aankoop doet.

Dus eh, denk je even goed na over al die winkelmandjes die je al gevuld hebt?