Om jezelf financieel een beetje te beschermen tegen tegenslagen óf wanneer je een mooi – maar duur – doel hebt voor jezelf, is het goed om maandelijks te gaan sparen. Een klein gedeelte van je salaris apart zetten om zo een buffertje op te bouwen. Heb jij altijd al een buffer van €100.000,- willen hebben? Dat kan in tien jaar als je dít bedrag maandelijks apart gaat zetten.

sparen
Bron: Pexels

Sparen is belangrijk

De één doet er niet aan terwijl de ander het onwijs belangrijk vindt: sparen. Gemiddeld gezien zijn Nederlanders best goed in sparen, want uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders best een mooi bedrag apart zetten. Verstandig, want het hebben van een buffertje kan best wel handig zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer er iets kapot gaat. Daarnaast kun je zo grote dure aankopen verspreiden over een langere periode, waardoor je er wat minder van voelt. Zeker een goede methode dus!

Dit bedrag moet je apart zetten

Er zijn mensen die het binnen zeven jaar al voor elkaar krijgen om het bedrag van €100.000,- bij elkaar te sparen. Dat zijn dan wel vaak mensen met een relatief hoog salaris of stellen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je namelijk zo’n €1190,- per maand apart zetten. Dit is een minder realistisch plan, want voor velen is dit helemaal niet haalbaar. Wat wel haalbaarder is, is het sparen van €100.000,- in tien jaar. In dat geval moet je €833,- per maand apart zetten op een spaarrekening en hier verder niet meer aankomen. Dat klinkt in ieder geval ook een stuk realistischer dan het bedrag dat je apart moet zetten om voor je 65e miljonair te zijn. 

Uiteraard is ook dit bedrag lang niet voor iedereen haalbaar, maar voor mensen die ongeveer €3000,- netto verdienen per maand zou dit moeten lukken. We gaan er dan vanuit dat je zo’n €800,- kwijt bent aan vaste lasten en dus €833,- aan je spaarrekening voor die tien ton. Enne, dan is er zelfs nog geld over voor andere dingen zoals vakanties, uitjes of kleding! Verdien je minder dan €3000,- netto zul je op dat laatste misschien een beetje moeten inleveren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om er een aantal jaren aan toe te voegen. Zo wordt het bedrag dat je per maand apart moet zetten een stukje lager, waardoor het voor mensen met een lager salaris ook realistischer kan worden.

Besparen

Uiteraard moet je wel op de kleintjes letten als je wil dat dit plan werkt. Dat betekent dat je je uitgaven eens goed onder de loep moet nemen. Zijn er bijvoorbeeld uitgaven die zonde zijn? Denk bijvoorbeeld aan een sportschool abonnement waar je geen gebruik van maakt óf een dagelijkse aankoop in het veel te dure koffietentje om de hoek. Als je al deze bedragen bij elkaar optelt, komt dit op een behoorlijke bedrag uit. Verder kun je ook op andere dagelijkse uitgaven besparen. Denk bijvoorbeeld aan besparen op boodschappen of besparen op je energierekening. Hoewel het allemaal kleine besparingen lijken, is het onderaan de streep best een hoop. Misschien dat het jou dan ook meteen lukt om een groter gedeelte van je salaris apart te zetten!