Vaak vergeten we het opruimen en schoonmaken van onze kleerkast of maken we hier simpelweg geen tijd voor. Zonde, want soms is een flinke opruimbeurt echt nodig! Met een nieuw seizoen voor de deur is het straks hoogste tijd om eens grondig door jouw garderobe heen te gaan.

Kleerkast opruimen tips FEM FEM

Maar hoe ruim jij je garderobe nou het beste op? Soms weet je gewoon niet waar te beginnen. Je kleerkast puilt misschien wel uit van alle items die jij door de jaren heen hebt verzameld. Maar iets wegdoen? Dat blijft moeilijk. Met deze tips ruim jij je kast écht goed op en ben je helemaal klaar voor het aanstaande seizoen.

Het resultaat van een goede opruimsessie? Een overzichtelijk inhoud van je kleerkast, een opgeruimd hoofd én sneller je outfit kiezen ’s ochtends.

Alles uit de kast

Letterlijk. Voordat je begint met opruimen, haal je eerst alle items uit de kast. Het hoeft niet allemaal tegelijk, het mag ook per set hangende items of opgevouwen stapels. Zo behoud je ook makkelijker het overzicht. Leg alles overzichtelijk op je bed of op de grond, en dan kan straks het sorteren en selecteren beginnen. Maar, uitzoeken komt later…

Let’s clean up

Want eerst is het tijd om je kleerkast schoon te maken. Dit doe je waarschijnlijk zelden, maar is wél belangrijk. Je zult zien dat er ontzettend veel stof zich ophoopt in jouw kledingkast. Vooral in de hoekjes waar jij nooit met de stofzuiger langsgaat. Dus pak de stofzuiger en een sopje erbij, en je kast is weer helemaal schoon.

Maak beslissingen

Kiezen is lastig, maar wel de enige manier om echt een opgeruimde garderobe over te houden. Items die je ooit gekocht hebt maar eigenlijk nooit gedragen? Tenzij het gelegenheidskleding is, is de kans groot dat het blijft hangen. Dan kun je er beter een vriendin, je zus of iemand anders blij mee maken.

Items die niet langer in je garderobe horen

Ook items die te klein, te groot of niet lekker zitten, horen niet langer in jouw kast. Misschien is je stijl wel veranderd met de jaren en passen bepaalde items hier niet langer bij. Tijd om deze weg te doen, echt. Geef deze items weg of verkoop ze. Zo houd je ruimte over voor kledingstukken waar je écht blij van wordt. Zitten er items tussen die je nu niet draagt, maar nog te erg over twijfelt? Doe ze in een zak en ruim ze tijdelijk op, om het later nog eens te beoordelen. Wel streng blijven hierin, hè?

Soort bij soort

Zodra de kleding die je niet langer draagt of prettig in voelt weg is, blijven de items over die jou wél gelukkig maken. Nu is het tijd om soort bij soort te zoeken. Hang je pantalons aan hangertjes, vouw T-shirts op een stapel, houd een plankje vrij voor spijkerbroeken en hang grotere items of dingen die snel kreukelen, aan hangers. Tip: koop een mooi kledingrekje waar je een aantal eyecatchers aan hangt, of maak er zelf ééntje als je een echte creabea bent. Mocht je écht een opgeruimde kast willen dan kan je deze kledingstukken ook nog op kleur leggen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BETTER THAN GOODS 🌿 (@betterthangoods.nl) op

Organiseren kun je leren

Misschien wel het belangrijkste voor een opgeruimde kast: efficiënte items die ervoor zorgen dat jouw kleding netjes blijft en er opgeruimd uitziet. Hangers, haakjes, mandjes, lades en dozen dragen bij aan een opgeruimde garderobe. Deze items zijn dus ook belangrijk om aan te schaffen wanneer je deze nog niet hebt. Wanneer alles opgestapeld in je kast ligt zonder structuur of aparte opbergplek, raak je al gauw het overzicht kwijt.

Maak nieuwe outfits

Regel 1. Wanneer je een nieuw kledingstuk koopt, zorg er dan voor dat dit item ervoor zorgt dat jij weer nieuwe sets kunt maken met je huidige items. Wanneer je ook nog een nieuwe jeans, ceintuur en onderhemd moet kopen voor een blouse, is de kans groot dat deze nog even blijft hangen. Dit is zonde! Schat van tevoren in hoe vaak je een kledingstuk gaat dragen, en baseer hier je aankoop op. Tip: voordat je gaat shoppen in de stad, kijk eerst eens in je eigen kleerkast en stel nieuwe sets samen met de items die je al hebt. Wedden dat je tot hele leuke nieuwe combinaties komt?

Lees ook: Uniek, tijdloos en een goede investering. Waar(om) je vintage wilt shoppen