Het is vaak een hele uitdaging om een kleine ruimte te voorzien van de juiste kleur. Vaak wordt de kleur wit gebruikt om een ruimte groter te laten lijken, maar soms willen we eens wat anders. Een vrolijk kleurtje bijvoorbeeld. Dit jaar zijn felle kleuren weer helemaal terug van weggeweest en die kunnen een kleine ruimte helemaal laten opleven. Wij vertellen je hoe je dit het beste kunt doen.

femfem-kleuren-leven-klein

Test het een en ander uit met verfmonsters

Natuurlijk is het belangrijk dat je een kleur kiest die je zelf heel mooi vind. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die erin moet leven. Het is dus belangrijk om eerst te experimenteren met verschillende kleuren. Dit kun je doen door verschillende verfmonsters uit te testen en zo kom je er vanzelf achter welke kleur je het beste bevalt. Houd er wel rekening mee dat felle kleuren altijd subtieler lijken op een verfmonster. Zo kan fel roze er geweldig uitzien op een verfmonster, maar kan heel overheersend zijn op je hele muur. Probeer het eerst eens uit te testen op een grote poster en hang deze aan je muur. Dan heb je er een veel beter beeld bij.

Probeer de trends te weerstaan

Heldere tinten zijn nu misschien een heuse trend, maar als jouw persoonlijke voorkeur hier niet naar uitgaat, kun je deze trend beter negeren. Kies voor een kleur die past bij de stijl van jouw huis en die je zelf mooi vindt. Anders krijg je al gauw spijt van je keuze en kun je weer opnieuw beginnen.

Gebruik een felle kleur

Als je eenmaal begint met het gebruik van felle kleuren, is het moeilijk om ermee te stoppen. Heldere tinten maken een ruimte natuurlijk een stuk fleuriger en levendiger dan saaie, doffe kleuren. Wanneer jij felle tinten gebruikt, wordt de aandacht eerder naar deze kleuren getrokken dan naar de grootte van de ruimte.

Experimenteer met de inrichting en en kunst

Als verven niet helemaal jouw ding is, kun je jouw huis ook op een andere manier laten opleven en ruimer laten lijken. Dit kan bijvoorbeeld met meubels en schilderijen, maar ook met planten en bloemen. Op deze manier kun je veel kleur toevoegen aan een ruimte en fleur je jouw huis meteen een beetje op. Planten en bloemen zijn overigens ook weer makkelijk te vervangen en brengen je onderbewustzijn terug naar de natuur. Dit geeft een gevoel van grote, open ruimtes. Maar je kunt er ook voor kiezen om kleurrijke kussentjes en dekentjes op je bank neer te leggen.

Gebruik oranje, geel en rood in kleine mate

Ondanks het helemaal aan jou is welke kleur je kiest, zijn bepaalde kleuren een betere keuze dan anderen als het gaat om kleine ruimtes. Je kunt oranje, geel en rood vaak beter zo veel mogelijk proberen te vermijden. Zo maken de meeste fast-food ketens gebruik van deze kleuren en dat is om honger op te wekken. Als dat is wat je wil, kun je er natuurlijk voor kiezen om deze kleuren wél te gebruiken. Daarbij is de kleur vaak iets te overweldigend in kleine ruimtes, dus is het beter deze kleur in kleine mate te gebruiken, bijvoorbeeld een klein oppervlak van de muur. Wanneer je toch echt een van deze kleuren wilt gebruiken, kun je het beste voor een pastelvariant gaan.

Balans is de sleutel

Probeer vooral de balans te bewaren bij de kleuren die je gebruikt. Werk niet met te veel verschillende kleuren, maar juist met een heldere en neutrale kleuren. Op deze manier bewaar je de rust een beetje en houd je alles mooi in balans.

Doe wat goed voelt

Uiteindelijk is het je eigen huis en kun je natuurlijk beter kiezen voor een kleur waar jij je goed bij voelt. Kleuren kunnen erg persoonlijk zijn en het is belangrijk dat je een kleur kiest die jij zelf mooi vindt. Wees niet bang voor een kleurtje. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat het minder goed uitpakt dan je had verwacht en dan kun je er gewoon weer overheen verven. Probeer risico’s te nemen en gebruik felle kleuren, want uiteindelijk zullen deze kleuren ruimtes stukken groter doen lijken.

femfem-kleuren-klein

Deze trendkleur maakt ieder interieur mooier.