dingen die je nooit met een tampon moet doen

Dit zegt de kleur van je menstruatie over je gezondheid

Body & Mind15 aug 2022, 11:00 doorRedactie
Wanneer je ongesteld bent, kun je last hebben van veel bloedverlies, daarom is het verstandig om dit in de gaten te houden. Hierbij kijk je niet alleen naar hoeveel bloed je verliest en welke menstruatieklachten je hebt, maar ook naar de kleur. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet; dit zegt de kleur van je menstruatie over je gezondheid.

De kleur van je menstruatie

De kleur van je menstruatie kan veel zeggen over je gezondheid. Het is dus altijd handig om dit in de gaten te houden. Wij praten je bij; dit zegt de kleur van je menstruatie over je gezondheid.

1. Donkerrood/ bruinachtig

Een donkerrode of bruinachtige kleur is hartstikke normaal. Dit komt vaak voor aan het begin of aan het eind van je cyclus. Vaak gaat dit gepaard met iets dikker baarmoederslijmvlies. Dat de kleur nogal donker is heeft te maken met je stijgende oestrogeenspiegel. Niks om je zorgen over te maken dus.

2. Zwart

Wanneer je menstruatiebloed zwart is, is dit nog geen reden tot paniek. De reden dat dit zwart is, is waarschijnlijk omdat het overgebleven bloed is van je vorige menstruatie. Klinkt niet heel smakelijk, maar is gelukkig niet schadelijk. Mocht je niet ongesteld zijn en wel een tussentijdse bloeding hebben die zwart kleurt is het wel handig om even langs de huisarts te gaan.

3. Paars

Is je menstruatiebloed paars? Dan heeft dit waarschijnlijk met je voeding te maken. De kleur is namelijk een teken zijn van een te hoge oestrogeenspiegel. Vezels, groente en fruit, minder alcohol en voldoende lichaamsbeweging kan dit verhelpen.

4. Roze

Is je menstruatie kleur roze, dan heeft dit waarschijnlijk met bloedarmoede te maken. Gezonde menstruatiebloed is namelijk helderrood. Let daarom op je voeding en zorg dat je voldoende beweegt. Wanneer je nog niet ongesteld hoeft te worden, is het een teken van je ovulatie.

5. Oranje

Wanneer je menstruatiebloed oranje kleurt is het handig om het even in de gaten te houden. Een eenmalige oranje bloeding hoeft niks ergs te zijn, maar wanneer dit vaker voorkomt kan het een teken van een infectie of SOA zijn. Licht bij twijfel altijd je huisarts in.