Wanneer we in de spiegel kijken, vinden we onszelf (meestal) knap. Als je dan daarna je telefoon erbij pakt en de camera opent, valt het beeld ineens weer heel erg tegen. Waarschijnlijk dacht je dat je de enige was, maar dat is niet zo. Er blijkt ook een theorie achter te zitten. Dit is de reden waarom we onszelf knap vinden in de spiegel en lelijk op de foto.

waarom we onszelf knap vinden in de spiegel

Waarom we onszelf knap vinden in de spiegel en lelijk op de foto

We zien onszelf eigenlijk altijd alleen maar in spiegelbeeld. Als we ’s ochtends en ’s avonds tanden poetsen, onze make-up doen of onze outfit bekijken. Je bent het spiegelbeeld én hoe je er daarin uitziet simpelweg gewend. Wanneer je een foto ziet, zie je er ineens toch iets anders uit. Dit geeft een oncomfortabel en gek gevoel.

Het spiegelbeeld van jezelf beschouw je eigenlijk als het ‘origineel’. Je vindt dit dus de mooiere versie van jezelf. Wanneer je naar een foto van jezelf kijkt, valt het beeld ineens ietwat tegen. Je ziet dan namelijk ineens jezelf ‘omgekeerd’ van hoe je het gewend bent om te zien in de spiegel. Dit vind je automatisch de minder mooie (of zelfs lelijke) kant van jezelf. Daarnaast ben je gewend om in de spiegel een meer symmetrisch gezicht te zien, omdat de asymmetrie minder wordt in de reflectie van de spiegel. Wanneer je jezelf dan ineens met een asymmetrisch gezicht ziet, kan je dat niet meer waarderen.

De reden dat je uit twintig foto’s maar een perfecte vindt

Je zult waarschijnlijk dan ook wel herkennen dat je nooit maar één foto maakt. Het moet wel heel uitzonderlijk zijn, wil een foto in een poging meteen perfect zijn. Je maakt daarom heel wat kiekjes voordat je de meest flatterende eruit pikt om te delen op al je sociale mediakanalen. Dit komt doordat foto’s eigenlijk een 2D-versie worden van jou. Dat betekent dat het vanuit bepaalde hoeken je gelaatstrekken kan afvlakken of vervormen. Daarnaast worden alle onhandige bewegingen of gezichtsuitdrukkingen vastgelegd. Daar waar een blik misschien in het echte leven niet eens opvalt, is het op een foto onmisbaar. Om die reden moet je soms wel 20 foto’s maken en zit er maar één tussen die je goed genoeg vindt.

Lees ook: Kijk je altijd je eigen Instagram stories terug? Dit is waarom