We skippen heel snel door de Instagram stories van anderen heen (we zijn namelijk gewoon níet geïnteresseerd in de zoveelste borrelplank) terwijl we die van onszelf wel 10, of misschien 20 keer bekijken. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel! Dit is alleen helemaal niet zo gek als dat we denken – er zit namelijk een logische verklaring achter.

We kunnen je alvast de eerste zorg uit handen nemen: je bent geen narcist. Het is namelijk heel menselijk om je eigen Instagram stories terug te kijken. Psycholoog Dr. Elena Touroni vertelde aan Cosmopolitain dat dit alles te maken heeft met het zoeken van bevestiging en het beeld dat jij van jezelf aan de buitenwereld toont.

instagram story

Zelfwaarde

Eigenlijk is het allesbehalve egoïstisch om je eigen stories terug te kijken en kan dit zelfs een teken zijn van een laag zelfbeeld of zelfwaarde. Je bent namelijk continu opzoek naar bevestiging van anderen omdat je deze niet aan jezelf kunt geven. Hoe fijn zou het eigenlijk zijn wanneer het ons geen moer zou schelen of Pietje of Karel daadwerkelijk wel onze story heeft bekeken? Wanneer je een stuk zelfverzekerder bent doet het je namelijk allemaal wat minder wat anderen van je vinden en hoeveel reacties en likes je op een post krijgt. Probeer daarom je eigenwaarde af te laten hangen van andere factoren in plaats van wat complete vreemdelingen op het internet over jou te zeggen hebben – ze kennen je namelijk niet eens!

instagram story

Sociaal aspect

Gelukkig is het niet allemaal negatief want het plaatsen en bekijken van stories heeft ook te maken met verbintenis met anderen. Maar ondanks het feit dat je in contact kunt komen met enorm veel verschillende personen via Instagram, kan het soms best fijn zijn om een keertje je telefoon weg te leggen tijdens een etentje. Ga voor de verandering een keer het gesprek aan met je familie of partner in plaats van mindless door je telefoon te scrollen. Met deze vragen heb je namelijk gegarandeerd een gezellige en waardevolle avond.

Lees ook: Deze ‘neppe’ Instagram accounts van celebrities móét je volgen!