Denk jij dat je je koffie-inname drastisch moet minderen, dan zit je er misschien wel naast. Nieuw onderzoek toont aan dat je met een gerust hart één, twee, drie óf zelfs vier bakken kunt drinken – en dit brengt dan ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich mee. Onze dag kan niet meer stuk.

coffee to go koffie gezondheidsvoordelen

Koffie drinken is gezond

Uit recentelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen en UMC Groningen blijkt dat er toch echt wel gezondheidsvoordelen zitten aan het drinken van koffie. Een maximum van vier bakjes koffie per dag zou zelfs de gezondheid van je nieren bevorderen.

Maar alle Starbucks en Pumpkin Spice-koffieliefhebbers opgelet: het gaat alleen om pure, zwarte koffie. Dus helaas niet je ijskoffie van Dunkin’ Donuts, Starbucks of McDonald’s, waar allemaal toegevoegde suikers en andere (ongezonde) toevoegingen in zitten.

Grootschalig onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen met hulp van 80.000 proefpersonen, waarvan een aantal dagelijks wel een aantal bakjes koffie inschenken. Daaruit is gebleken dat de koffiedrinkers gezonde nieren hebben en mensen met diabetes zelfs het meeste profiteren.

Het drinken van één kopje koffie per dag kan positieve effecten hebben, maar niet meer dan vier koppen. Het lijkt erop dat het drinken van twee koppen koffie meer gezondheidsvoordelen biedt dan slechts één kop, en het drinken van drie koppen koffie bevordert de gezondheid van de nieren nog verder. Echter, bij vijf of meer koppen zagen de onderzoekers geen extra voordelen meer.

Waarom is koffie gezond?

Het is nog niet duidelijk waarom koffie mogelijk een positief effect kan hebben op de gezondheid van de nieren. Volgens Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten van Universiteit Wageningen, kan dit te komen door verschillende factoren. Zoals antioxidanten en cafeïne die in koffie aanwezig zijn. Om precies te weten wat de gezondheidsvoordelen zijn, is verder onderzoek nodig.

Uit eerdere onderzoeken zijn er ook andere gezondheidsvoordelen van koffie gebleken. Het verminderd risico op parkinson, bepaalde hartaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker, en andere gezondheidsproblemen. Vorig jaar bleek uit onderzoek ook dat het mogelijk levensverlengend kan werken.

Tot slot raadt het Voedingscentrum aan om niet meer dan maximaal vijf kopjes koffie per dag te drinken. Hoe beter gefilterd, hoe gezonder en hoe minder kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.