Koffie. Voor menig persoon het middel om daadwerkelijk wakker te worden en een dag op kantoor te overleven. Een warm shot caffeïne in de vorm van een cappuccino of een lekkere simpele koffie. Dagelijks consumeren we met z’n allen 2.25 miljard koppen koffie. Maar wat gebeurt er als we afstand doen van ons zwarte wondermiddel?

Ontwenningsverschijnselen

Volgens diëtiste Lauren McGuckin ervaren velen symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Wanneer we stoppen met het drinken van koffie worden we humeurig en prikkelbaar. Maar er is meer dan dat.

Hoe afhankelijker je bent van de nodige cafeïne shots, hoe erger de ontwenningsverschijnselen zullen zijn. Wanneer je gewend bent een grote hoeveelheid cafeïne  per dag tot je te nemen zal de afkickperiode heftig inslaan. Cafeïne kan de adenosine-receptoren blokkeren. Deze receptoren vertellen je lichaam wanneer het tijd is voor rust. Door de dosis cafeïne voelt het lichaam deze prikkel niet meer. De geblokkeerde receptoren laten het lichaam ook dopamine aanmaken waardoor we vrolijker worden en adrenaline wordt aangemaakt. Kortom: op koffie kun je doorgaan en wordt je happy.

koffiedrinker-femfem

Meer consumptie, meer receptoren

Hoe meer koffie je dagelijks consumeert, hoe meer receptoren er zullen ontstaan. Mocht je nu plots stoppen met het drinken van koffie, dan vraagt je brein zich af wat er aan de hand is. Er ontstaat onbalans en je lichaam mist het dagelijkse steuntje in de rug. Je gehele lichaam is in de war.

Nu rest de vraag: hoeveel kopjes koffie mogen we per dag drinken? Wat is te veel koffie? Volgens McGuckin mogen we 300-400 mg cafeïne per dag consumeren. De voordelen van het drinken van koffie lees je hier.