Vers gebakken brood, een kaasplankje of pasta met burrata: wij zijn dól op koolhydraten. Maar helaas, ze zijn niet altijd even gezond. Dachten we… De koolhydraatarme diëten vliegen je om de oren en een salade als lunch is toch veel beter dan een boterham? Maar, dít is waarom je die koolhydraten als vrouw echt niet altijd over mag slaan.

waarom koolhydraten belangrijk zijn voor vrouwen
Bron: @noordegroot

Dag pasta, hallo groenten

Als je wil afvallen of beter op je voeding wil gaan letten is de makkelijkste manier: minderen in koolhydraten. Maar leuk is het niet. Het zit namelijk bijna overal in waardoor je heel je eetpatroon moet omgooien en nieuwe recepten moet gaan proberen. En probeer het dan maar eens langdurig vol te houden. Nee, leuk is het niet. Ook lastig, na een aantal maanden zonder koolhydraten ben je gegarandeerd kilo’s kwijtgeraakt, maar ga je dan wél weer koolhydraten eten vliegen de kilo’s er ook zo weer aan… Maar zo goed is het dus eigenlijk niet voor ons vrouwen, stoppen met koolhydraten. We leggen het uit.

Dít is waarom je als vrouw nooit koolhydraten mag verbannen

Het wordt even een technisch verhaal. Koolhydraten zorgen namelijk voor de aanmaak van cortisol. Heb je hier te weinig van, krijg je last van allerlei ongemakken. Cortisol reguleert namelijk belangrijke processen als je slaapritme en immuunsysteem. Én je hebt het nodig om goed te kunnen functioneren in stressvolle situaties. Redelijk belangrijk. Ook zorgen koolhydraten voor de productie van serotonine. En geloof ons, van dit hormoon wil je liever geen tekort. Het is namelijk een neurotransmitter die je gevoel van geluk reguleert. Stoppen met koolhydraten schopt dus je hele hormonale balans in de war. Daarnaast helpen koolhydraten het vrouwelijk lichaam bij herstel, houden ze je metabolisme op peil en verbetert het je spijsvertering.

Verantwoord koolhydraten eten

Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch voldoende koolhydraten binnen krijgt, zonder er meteen teveel van te eten. Geen paniek, wij helpen je. Dit zijn 5 tips.

1. Kijk eens verder dan je neus lang is

Maak een gerecht met zoete aardappel, bonen of havermout. De truc is namelijk om ingrediënten te gebruiken die niet alléén koolhydraten bevatten, maar ook andere voedingstoffen als vezels, eiwitten of gezonde vetten. Dus, wil je nasi maken en gebruik je normaal witte rijst? Ga dan nu eens voor zilvervliesrijst, of als je echt even iets anders wil: quinoa. Of eet zoete aardappel in plaats van normale aardappel, die bevatten namelijk veel meer vezels en vitamines. Geen inspiratie? Geeft niks, hier zijn alvast drie recepten met zoete aardappelYou’re welcome. 

2. Drink geen suiker

Een hele simpele tip. Drink water, suikervrije ranja of gebruik een waterfles met een geurtje. Want heel eerlijk: suiker drinken is doodzonde. Suiker eten is namelijk veel lekkerder. En jawel, er is zelfs wijn zonder suiker.

3. Denk aan je cyclus

Een beetje een lastige, maar wij helpen je. Je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloedt door je hormonen. Logisch dus dat je gedurende je cyclus, behoefte hebt aan andere voedingstoffen. In de aanloop van je menstruatie is je bloedsuikerspiegel op z’n hoogst. Je lichaam heeft dan behoefte aan ingrediënten die goed zijn voor je lever: bieten, bladgroenten en verse kruiden. Tijdens je menstruatie heeft je lichaam behoefte aan herstel en dus aan gezonde vetten en eiwitten.

4. Neem een momentje voor jezelf na het avondeten

Je leest het goed, even ontstressen is hartstikke goed na het diner. Even inkakken is dus hartstikke geoorloofd.

5. Take it slow

Langzame koolhydraten zijn beter dan snelle. Bijvoorbeeld, havermout en haverdrank: de volle granen moeten worden opgenomen en worden dan omgezet in glucose, terwijl de haverdrank direct je bloedsuikerspiegel verhoogt. Goeie tip dus.

En voor als je nu nog niet weet wat je het beste kunt maken, hebben we hier nog een heerlijk pastarecept voor je. Eet smakelijk.

@fitwithrobyn MAKKELIJK PASTA RECEPT🫶🏻❣️ super lekker en ook nog eens met gezonde ingrediënten🍝 Als jij een pasta liefhebber bent, raad ik je zeker aan om dit eens uit te proberen❤️‍🔥 Conplete recept kan je vinden op instagram!📸⚡️ #lekkererecepten #lekkerrecept #makkelijkesnack #makkelijkerecept #makkelijkerecept #foodiesoftiktok #gezondelevensstijl #gezondeten #gezonderecepten #gezondafvallen #gezondavondeten #avondetenmaken #avondeteninspiratie #koken #gezondkoken #mozzarella #caprese #italiaanseten #italiaanskoken #italiaans ♬ One Side – Iyanya