Waarom lijkt het dat alle topmodellen en adembenemend knappe beroemdheden elkaar daten? Misschien lijkt het niet alleen zo, maar zit er ook een logische verklaring achter! Volgens onderzoek kan het wel eens zo zijn, dat wanneer je op je partner lijkt, je soulmates bent! Dit klinkt misschien wat vreemd, maar de uitleg maakt het meer dan logisch!

Wanneer je naar celebs kijkt die elkaar daten, valt het je misschien op dat ze vaak dezelfde facial features, of wel gezichtsstructuur, hebben. Denk bijvoorveeld aan Blake Lively en Ryan Reynolds. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Brad Pitt en zijn bloedmooie (inmiddels ex) Angelina Jolie. Beide hebben een scherpe kaaklijn, dromerige ogen en converseren met een bepaalde elegantie waarover niet veel personen beschikken. Coincidence? Guess not!

Een gevoel van zekerheid

Een reden waarom mensen vaak een partner kiezen die veel uiterlijke gelijkenissen hebben, is met de reden dat ze zich dan zeker voelen. Wanneer je iemand tegenkomt die in bepaalde mate op je lijkt, ben je vaak meer welkomend naar die persoon toe. Of je het nu wilt of niet: je zult deze persoon ook sneller accepteren. Best vreemd, dus hoe werkt dit precies? Dit is omdat je op een of andere vreemde manier ook je eigen lichaam accepteert!

Zelfacceptatie

Wie wil zich niet geaccepteerd en geliefd voelen? Veel mensen struggelen met hun eigenwaarde en vinden het lastig om zichzelf op een liefdevolle manier te behandelen. Je zult het misschien ook wel herkennen, dat wanneer je in de spiegel kijkt, je altijd éérst de dingen opnoemt waarmee je minder tevreden bent.

Wanneer we iemand accepteren die op ons lijkt, zal ons dit automatisch ook van onze zelfhaal bevrijden. Het is dan ook zo dat mensen die onzeker zijn over zichzelf, diezelfde imperfecties ook niet bij anderen accepteren. Maar, héél zelden, gebeurt het dat, door goddelijk geluk, je gelijkenis met iemand groeit door jullie gemeenschappelijke eigenschappen. Is dat niet iets mysterieus?

Het onderzoek

Maar wat zeggen de feiten nu precies? Onderzoek toont een link aan tussen de gezichtskenmerken van je partner en de duur van de relatie. Een onderzoek genaamd ‘Convergence in the physical appearance of Spouses’, onderzocht of mensen die voor een langere tijd samenwonen (25 jaar) op elkaar lijken als het gaat om het uiterlijk. Wat bleek? Hoe meer de personen op elkaar leken, hoe meer huwelijksgeluk! Wat bleek nog meer? Mensen die op elkaar lijken trekken elkaar ook aan. De onderzoekers denken dat dit komt omdat mensen die vaak samen zijn, dezelfde gewoonten, dieet en levensstijl hebben. Klinkt allemaal dus best logisch!

Lees ook: Onderzoek: vervaldatum van een relatie bekend na eerste keer seks