Huisdieren, we zijn er gek op. Vooral katten zijn goed vertegenwoordigt met zo rond de 2,5 miljoen in Nederland. Maar ben je ooit stiekem benieuwd geweest hoeveel je daadwerkelijk wel niet kwijt bent aan het hebben van een gezellige kitty cat in huis?

abbey-hoes-kat

Dierenliefde kost je aardig wat

Bij Business Insider deden ze wat onderzoek om te kijken hoeveel je eigenlijk wel niet kwijt bent aan het hebben van een kat. De verzorging wordt namelijk zwaar onderschat. Dit is hun berekening:

  • blikvoer: 0,50 euro per dag (helaas wordt alles wat geen zalmmousse van Gourmet is door mijn katten vakkundig uitgebraakt)
  • droogvoer: 0,20 euro per dag.
  • kattengrit: 10 euro per maand, ofwel 120 euro per jaar.
  • inenting: 35 euro per jaar.
  • anti-vlooienmiddel: 18 euro per jaar.
  • kattenhotel: 189 (uitgaande van drie weken per jaar)

Wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt kom je op een bedrag van 615,40 euro per jaar en dan moet je daarbij ook nog rekening houden dat katten vaak de vijftien jaar halen én 2 procent inflatie van de kosten. Bij elkaar kom je dus uit op 10.642,45 euro per kattenleven. Dit is gebaseerd op het hebben van één kat dus moet je voorstellen wat het bedrag wel niet is als je er meer hebt.

Side note: kosten van een dierenarts zijn hierbij niet berekend omdat dat uiteraard lastig in te schatten is dus houd er rekening meer dat er nog wel wat eurootjes bij komen.

Maar goed, een leven zonder de lieve beestjes is toch ook amper voor te stellen?

Lees ook: op dit eiland wonen meer katten dan mensen.