Het is einde middag en je werkdag zit er bijna op. Ben jij iemand die aftelt totdat je de deur kan sjezen of zorg jij altijd dat je alles netjes hebt afgerond voordat je de deur uit gaat? Logisch dat het soms pittig is om einde dag nog goed te kunnen concentreren, maar we hebben een aantal tips om je werkdag goed af te sluiten.

margot-robbie

Kijk, idealiter hebben werkgevers het liefst dat hun werknemers en stagiaires hard werken tot ze de deur uitgaan, maar voor sommige mensen is het gewoon lastig om nog zo geconcentreerd te werk te gaan aan het einde van de dag. Afijn, wij hebben tips om ervoor te zorgen dat jij jouw werkdag goed afsluit en met een fijn gevoel richting huis gaat.

Je to-do lijst bijwerken

Ga door je to-do lijst. Streep alles wat af is door en voeg dingen toe die de volgende dag belangrijk zijn. Zo start je namelijk ook je werkdag de volgende dag weer goed omdat het duidelijk is voor je wat af is en waar je nog aandacht aan moet besteden.

Organiseer je bureau én bureaublad

Een georganiseerde werkplek zorgt ervoor dat je beter kunt concentreren dus zorg ook vooral dat niet alleen jouw bureau, maar ook jouw bureaublad netjes op orde zijn. Zo kan je natuurlijk altijd belangrijke documenten makkelijker vinden, of ze nou uitgeprint zijn op ergens op je computer te vinden is, wat een hoop tijd scheelt mocht je eerst nog een half uur moeten zoeken naar iets. De ‘clean desk policy‘ heb je vast ook wel eens van gehoord? Wanneer alles om je heen netjes is en geen chaos, ben je ook minder chaotisch in je hoofd.

Analyseer je dag

Zie dit als een soort terugblik en wees kritisch. Denk na over dingen die goed zijn gegaan, maar ook de dingen die minder soepel waren en kom met oplossingen om ervoor te zorgen dat het de volgende keer beter kan.

Markeer je belangrijkste mailtjes

Soms kan het echt een dagtaak zijn om je mailbox op orde te brengen. Dit wil je natuurlijk voorkomen dus markeer je mails in je inbox. Geef aan welke mails spoed zijn, waar je nog even mee kan wachten, en wat eigenlijk gewoon spam is en dus in de prullenbak mag.

Belangrijkste doelen bepalen voor de volgende dag

Het fijne aan zo’n to-do lijst is dat het voor jezelf duidelijk is waar je de volgende dag aan moet werken. Maak daarin ook een planning voor jezelf voor de volgende dag zodat jij zo goed mogelijk met je tijd omgaat. Neem vooral ook even je agenda goed door zodat je geen belangrijke afspraken over het hoofd ziet.

Bedank je collega’s en stagiaires

Het is gewoon fijn wanneer mensen je bedanken voor het werk wat je hebt gedaan. Al helemaal als je een drukke dag achter de rug hebt. Bedank je collega’s en stagiaires daarom ook altijd voor hun werk, des te vaker krijg je het zelf ook te horen.

Ga ook écht naar huis

Succesvolle mensen doen niet aan treuzelen. Ze kunnen werk en privé heel goed onderscheiden. Zo weten ze precies wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Dus als je denkt dat het tijd is, ga dan lekker naar huis en geniet.

Begin jij binnenkort met je allereerste stage om werkervaring op te bouwen? Zorg dan vooral dat je weet waar je rekening mee moet houden wanneer je voor het eerst écht gaat werken.