Een half uur per dag is zelfs voldoende, en eerlijk, iedereen kan heus wel dagelijks even dertig minuten de tijd vinden om dit te doen, toch? Of het nou is net voordat je gaat slapen, als je ’s ochtends wakker wordt of tijdens je lunch pauze. Telefoon weg, boek erbij – je leeft langer als je meer leest.

lezen langer leven FEM FEM

Onderzoek

In totaal leef je dus zo’n 23 maanden langer volgens onderzoekers van Yale University. Studenten aan de universiteit hebben namelijk 3635 Amerikanen boven de vijftig hiervoor onderzocht. Ze kregen hun leespatroon en hebben de mensen twaalf jaar lang (!) daarna gevolgd.

De mensen die elke dag ruim een halfuur lazen (we hebben het hier over echte boeken, tijdschriften en kranten tellen niet) hadden ongeveer 17 procent minder kans om te overlijden in de twaalf jaar na het begin van de onderzoek en voor iedereen die meer dan een halfuur per dag las steeg het naar 23%. Ja, ook leeftijd, gender en mentale gezondheid werden meegenomen in dit onderzoek.

De onderzoekers hebben zelf een verklaring voor de resultaten. Boeken zorgen namelijk dat je cognitieve vaardigheden langer op peil blijven en omdat je concentratie en emotionele intelligentie dan beter is als die van mensen die minder lezen, zijn je overlevingskanen hoger. Kortom, zullen we met z’n alle bij dezen een digital detox inlassen en meer tijd lezend doorbrengen?

De favorites van jullie hoofdredacteur

Ik wordt altijd heel gelukkig van het delen van twee dingen: muziektips en boekentips dus dacht ik, waarom niet mijn huidige favorieten boeken met jullie te delen als het bewezen is dat je er langer van gaat leven. Ik moet wel toegeven dat ik (helaas) alles in het Engels lees (lang verhaal kort: ik ben zelf Engelstalig opgevoed) maar ach, ook hartstikke goed voor je mocht je je Engels willen verbeteren. Alright, my current favorites, komen ze:

Born To Run – Bruce Springsteen: Ik zei het net al: muziek en boeken maken me intens gelukkig dus wat mij betreft is dit zéker een aanrader als je fan bent van de rock held. (Ook gewoon te vinden in het Nederlands natuurlijk.)

Slouching Towards Bethlehem – Joan Didion: Dit is een collectie van essays waarbij Joan omschrijft hoe het was om op te groeien in Californië in de jaren zestig.

One More Thing – B.J. Novak: Ik kocht dit ooit omdat ik zó’n fan was van de Amerikaanse serie The Office waar B.J. niet alleen in acteert, maar ook scriptschrijver voor was. One More Thing is een collectie met hilarische short stories. Één verhaal lezen per dag is makkelijk te doen.

On The Road – Jack Kerouac: Een klassieker en ook oprecht misschien wel mijn lievelings ooit. “Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road…”

Leestips voor mij? Stuur maar door: elke@imprint.amsterdam

Lees ook: Dit zijn de mooiste romantische boeken.