En ja hoor, het is weer maandag en hoogstwaarschijnlijk ben jij weer op kantoor te vinden. Weekend, het lijkt altijd al weer voorbij voordat het überhaupt is begonnen en ook al is een 5 dagen durende werkweek al generaties lang onderdeel van ons ritme, is het eigenlijk wel goed voor je? Zorgt het er wel voor dat je gelukkig bent, gezond en productief?

langer weekend FEM FEM

Er zijn menig wetenschappelijke onderzoeken geweest om te kijken of vijf dagen werken wel goed is en we hebben er nu een gevonden waar we ons absoluut in kunnen vinden. David Spencer, professor economie en politieke economie aan de universiteit van Leeds heeft een artikel geschreven genaamd ‘Why we should get three-day weekends – all the time.’ Hierin geeft hij aan dat een vier-daagse werkweek beter voor ons is.

Het onderzoek

Volgens het onderzoek van David Spencer wordt het risico op gezondheidsproblemen sterk verhoogt wanneer we meer dan 55 uur per week werken. Een kans op een beroerte is 33% hoger bij mensen die 55 uur werken ten opzichten van de 35-40 uur werkende mensen.

De Japanse fashion-retailer Uniqlo, die ook een vestiging in onze hoofdstad heeft geopend, heeft onlangs ook hun werknemers de kans gegeven om hun werkweek van 5 dagen om te zetten naar 4. Er was wel een voorwaarde aan vast: de werknemers zouden 10 uur durende shifts draaien zodat ze alsnog 40 uur per week zouden werken.

David Spencer  wil dat we een andere mindset aannemen als het gaat om werken. Minder werken moet als een middel gezien worden om beter en gelukkiger te leven. In Zweden hebben vele bedrijven onlangs de zes-uur-durende werkdag geïntroduceerd terwijl het salaris van de werknemers gelijk blijft. Het doel hiervan is een betere werk-privé-leven balans te creëeren. Wellicht is het driedaagse weekend de volgende stap?

Lees hier meer over waarom we zes uur per dag zouden moeten werken.