De LAT relatie oftewel: Living Apart Together, je hebt er vast weleens van gehoord. Sterker nog: misschien héb jij zelf wel een LAT relatie. Een officiële relatie met je partner, maar jullie wonen niet samen. Dat is wat de LAT relatie inhoudt. Soms omdat het een bewuste keuze is en soms tijdelijk met op termijn plannen om wél samen te wonen. Heeft deze relatie jouw voorkeur? Met de volgende 3 tips maak jij je relatie tot een succes, ook op afstand.

LAT relatie FEM FEM

3 Geheimen van een succesvolle LAT relatie

Uiteraard weten we op de FEM FEM redactie veel van daten, moderne relaties en liefde, maar niet alles. Lang niet. Daarom richtten we ons voor frisse input en een mannelijke kijk op LAT relaties tot relatie- en datingcoach Mathijs van MannenBrein.nl. Na de LAT relatie in de praktijk te hebben zien falen én slagen, vertelt hij ons de 3 ultieme tips voor een succesvolle relatie op afstand.

 

1. Een LAT relatie past bij jou als mens

Allereerst zitten er zowel voor- als nadelen aan het hebben van een relatie waarbij je niet samenwoont. Om deze relatie liefdevol te houden, is het belangrijk dat jij en je lief de juiste mindset hebben en er hetzelfde in staan. Als grootste voordelen en nadelen worden vaak genoemd:

Voordelen:

 • Je hebt meer vrijheid en tijd voor jezelf. Voor zelfstandige mensen een groot goed.
 • De momenten dat jullie samen zijn, kunnen erg veel passie bevatten. De tijdelijke afstand zorgt namelijk voor verlangen.
 • Minder kleine huiselijke irritaties.

Nadelen:

 • Er is minder fysieke intimiteit omdat je veel tijd zonder elkaar spendeert.
 • Als je met elkaar bent, kan het aanvoelen dat je de ander moet entertainen. Wat tot irritaties leidt.
 • Je moet het huishouden/huur betalen helemaal alleen doen.

Als je dit leest en denkt dat jouw behoeften, wensen en verlangens goed aansluiten bij de LAT relatie, kan zo’n relatie voor jou goed werken. Wees eerlijk naar jezelf en bespreek het openlijk met je partner. Dan weten jullie wat je van elkaar verwacht en wat belangrijk is, wanneer jullie elkaar alleen op afgesproken momenten zien.

2. De relatie visie sluit op elkaar aan

Ondanks dat een LAT relatie jou ideaal lijkt, is daar natuurlijk ook een partner. Het is belangrijk om een relatie visie te ontwikkelen waar jullie allebei in geloven. Dit voorkomt een hoop ellende en misverstanden. Daarnaast helpt het jullie ook door moeilijke periodes heen!

Een paar belangrijke vragen om elkaar te stellen zijn:

 • Hoe vaak willen we elkaar zien?
 • Willen we samen op vakantie of weekendjes weg?
 • Hoe vaak willen we elkaar spreken, als we niet bij elkaar zijn?
 • Willen we uiteindelijk gaan samenwonen?
 • Mogen we met andere mensen daten?

We begrijpen het… Soms zijn dit soort gesprekken eng. Maar soms is het echt beter vooraf wat dingen te bespreken dan wanneer je gaandeweg erachter komt dat sommige dingen je echt dwars zitten. De kans is groot dat het probleem alleen maar verergert. Durf deze gesprekken dus zeker aan te gaan!

3. Blijf elkaar verrassen

Vaak wordt gedacht dat er in een LAT relatie minder snel ‘sleur’ ontstaat. Klinkt logisch, toch? Helaas is dit niet helemaal waar. Het klopt dat je niet elke avond samen op de bank zit te netflixen. Toch is de kans groot dat er alsnog voorspelbare patronen ontstaan.

Daarom is het belangrijk om elkaar te blijven verrassen, al is het maar heel kleinschalig. App je bijvoorbeeld altijd dezelfde standaard berichtjes? “Ja mijn dag was zus en zo…” Kies er dan voor om je partner een beetje speels te plagen. Hoe? Door hem bijvoorbeeld te sturen: “Oh… ik heb iemand gevonden die jou van de troon stoot als knuffelkampioen…” En vervolgens een foto sturen van je kat of hond terwijl je hem knuffelt.

Hierdoor plaag je hem eventjes, waardoor hij positief getriggerd wordt. Wat écht een stuk beter is dan “Hoe was jouw dag?” wat al gauw tot dezelfde saaie gesprekken leidt.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LUCKY BLUE SMITH (@luckybsmith) op

Wil je nog eens 15 tips om jouw LAT relatie vol passie en liefde te houden? Lees dan eens dit artikel door: Lat Relatie: 15 Uitdagingen & Hoe je samen gelukkig wordt