Scharrel, kwarrel, die hele goede vriend waar je toevallig ook seks mee hebt en die je vijf dagen in de week ziet, maar “we hebben het gewoon gezellig”. Degene die je nog niet hebt voorgesteld aan je ouders, maar die je vriendinnen zeker bestempelen als ‘de vriend’. Je hebt nog net niet je Facebook relatie status verandert in ‘het is ingewikkeld’, maar dat is het dus zeker wel.

verwarrende-leven-moderne-relatie-femfem

Angst voor het benoemen

Wat het is, dat weet ik niet. Een vriendin van me gaat om met een jongen die ze vaker ziet dan ik mijn eigen vriend. Ze doen meer samen dan ik ooit heb gedaan, hij blijft minstens drie keer per week slapen, ze lachen als een verliefd koppel naar elkaar, maar ze hebben ‘geen relatie!’. Zijn we bang om het te benoemen, zijn we bang voor de verantwoordelijkheden, willen we onze vrijheid niet kwijt of zijn we bang om gekwetst te worden? Af en toe zou het makkelijk zijn om hier eens hulp bij te krijgen.

Verwarrend of juist niet?

De verschillende termen als ‘kwarrel’, ’twarrel’, ‘scharrel’ en ‘prela’ schieten ons om de oren. Alles om het maar geen ‘relatie’ te noemen. Het wordt niet benoemd om het niet te verwarrend te maken, maar juist dit onduidelijke gedoe is hetgeen wat het verwarrend maakt.

Het woordenboek van de moderne relatie

Wat moet je zeggen wanneer je vriendinnen vragen hoe het nu toch zit tussen jullie? Gelukkig zijn wij daar om je te helpen je relatie dat geen relatie is toch een naam te geven. Voor het geval anderen ernaar vragen.

Slenterseks

Oftewel, casual seks. Dit is niet echt als een potentiële lover te benoemen. De romantiek en emotionele band blijft veelal achterwege. Dit is de persoon die je zo nu en dan op belt, wanneer jij aan je behoeften moet komen.

Twarrel

Alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat bij mij alleen het woord ‘scharrel’ bekend voorkwam, blijkt dat er heel veel meer benamingen zijn voor die relatie dat nog geen relatie is. Zoals het woord ’twarrel’. Een twijfelachtige scharrel. De scharrel waar je het leuk mee hebt, maar waarbij je nog twijfelt of je hem als relatiemateriaal ziet. Er is een date geweest, maar of er een tweede komt is nog de vraag. Wanneer je twarrel wel degelijk geschikt lijkt te zijn, kan deze worden geüpgraded tot kwarrel.

Kwarrel

Wat staat voor ‘kwalitatieve scharrel’. Potentieel relatiemateriaal. De man waarmee je stomende seks hebt, die je meerdere keren per week ziet, waar je goede gesprekken mee hebt, maar die nog niet officieel benoemd is als the boyfriend.

Prela

De Pre-rela en het vervolg van de kwarrel. Jullie zijn er beiden over uit dat dit wel eens serieus zou kunnen worden. In de Prela-fase zijn jullie aan het ‘oefenen’ voor de echte relatie. Het is alles wat een relatie ook is, alleen mist hier de benaming en het voorstellen van elkaars familie. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een jaar in de ‘prela’ fase blijft hangen. Ooit wordt het tijd om knopen door te hakken en serieus naar jullie toekomst te kijken.

Persoonlijk vind ik het best jammer dat die benoeming zo’n gedoe moet zijn. Wat is er nu beter dan het verliefde gevoel en de zekerheid dat er één persoon is in je leven waar je op kunt bouwen, die er altijd voor je is en die je beste vriend is? Beslissingen nemen, keuzes maken, knopen doorhakken. Ooit moet het gebeuren.

Lees ook:

Waarom het hebben van een lange relatie rond je twintigste juist heel leuk is.