Dit is dé documentaire waar iedereen het dit weekend over gaat hebben. Aankomende vrijdag wordt de tweedelige documentaire Leaving Neverland uitgezonden in Nederland over het vermeend kindermisbruik door wellicht wel dé grootste popster ter wereld: Michael Jackson.

Beeld: Leaving Neverland via Sundance
Beeld: Leaving Neverland via Sundance

In de documentaire vertellen Wade Robson en James Safechuck dat zij in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door de King of Pop. De spraakmakende documentaire was gisteren al uitgezonden op HBO in Amerika en eerder te zien tijdens de Sundance Film Festival en dit is wat we tot nu toe weten over wat we allemaal kunnen verwachten:

Leaving Neverland

Het begint met een disclaimer over expliciete beschrijvingen van seksueel misbuik van minderjarige en heeft een overvloed aan beeldmateriaal van Michael Jackson in de buurt van kinderen. Zo ook afbeeldingen met acteur Macaulay Culkin die overigens ontkent dat hij ooit is misbruikt door Jackson. Maar het zijn Wade Robson en James Safechuck die hun verhalen delen. Over het misbruik maar ook over waarom ze hem jarenlang hebben verdedigd en nu pas hun verhaal durven te delen.

Ook de moeders van Wade en James worden geïnterviewd en geven allebei aan dat ze aan het begin het heel speciaal vonden dat de zanger interesse toonde in hun kinderen maar meer omdat ze vonden dat het voor veel mogelijkheden zou zorgen voor de toekomstige carrières van hun zoons. Ze hadden werkelijk waar geen idee wat er echt afspeelde.

Wade en James gaan verder ook in detail over de redenen waarom ze nooit iets hebben gezegd en dat de zanger de jongens zou hebben wijsgemaakt dat ze in de gevangenis zouden belanden mocht het ooit bekend worden wat er allemaal wel niet gebeurden op zijn landgoed. Volgens de Nederlandse journalist Michiel Vos, die de documentaire al heeft gezien, is het allemaal zo gedetailleerd dat je het wel met geloven. Afijn, hier alvast een voorproefje:

Aankomende vrijdag wordt de documentaire uitgezonden bij de VPRO op NPO 3 om 20.00 met daarna een studiogesprek met Jeanine Abbring over de impact van de uitzending.