Iedereen zijn of haar kinderwens is anders. Zo wil de ene vrouw bijvoorbeeld heel vroeg al een kind en de ander heel laat. Ieder zijn ding! De leeftijden kunnen soms zo verschillend zijn onder de vrouw. Wat is nou eigenlijk de gemiddelde leeftijd om zwanger te raken? Wij zochten het uit!

Op deze leeftijd worden vrouwen gemiddeld zwanger

Je gelooft het misschien niet, maar de gemiddelde leeftijd om zwanger te raken is hoger dan je denkt. De afgelopen jaren is de leeftijd voor een eerste kindje aardig veranderd. Dit is de afgelopen jaren wat hoger geworden. Zo was de gemiddelde leeftijd 30 jaar geleden, rond de 27 jaar. 10 jaar later was dit al 29. En nu blijken vrouwen rond hun 30e hun eerste kind te krijgen. Je ziet dus dat het steeds later wordt.

Als een vrouw 30 wordt, vermindert de kans om vruchtbaar te worden – en dus zwanger te raken. Deze kans wordt vervolgens snel verminderd wanneer je dichterbij de 35 jaar komt. Als een vrouw 45 jaar is, is de kans om zwanger te worden nog maar heel klein.

Hoe is het op andere plekken?

De plek waar je woont door heel Europa kan een hele boel zeggen over hoe snel jij zwanger wilt worden. Zo zijn de landen Nederland, Italië, Spanje, Ierland en Griekenland wat later. Zij kregen gemiddeld hun eerste kind wanneer zij 30 jaar oud waren. In andere landen zoals Bulgarije zijn er iets eerder mee. Daar krijgen veel vrouwen op hun 26e al een kind.

Hoe zit het met de mannen?

Het is nu duidelijk wat de gemiddelde leeftijd is wanneer vrouwen gemiddeld hun eerste kind kregen, maar wat is de gemiddelde leeftijd voor mannen? Het verbaast je waarschijnlijk niet maar de gemiddelde leeftijd voor mannen is wel wat hoger. Bij mannen is de leeftijd gemiddeld 32,7 jaar zodra zij hun eerste kindje krijgen.

Lees ook: Science says: chocolade eten tijdens de zwangerschap maakt je kind slimmer