De ‘legging legs’ trend kwam de afgelopen tijd opzetten en zorgt voor veel ophef. De trend op TikTok is namelijk niet zo onschuldig en brengt veel gevaren met zich mee.

legging legs trend

‘Legging legs’ trend

De strakke leggings veroverden de afgelopen maanden een plekje terug op de catwalk én in onze kledingkast vol mode essentials. Het is weer helemaal hip om zo’n strakke (sport)broek aan te trekken en hiermee de deur uit te gaan. Helaas heeft dit ook zo zijn nadelen. De afgelopen weken kwam hierdoor ook de ‘legging legs’ trend opzetten. De trend waarin meisjes met slanke benen en een ‘thigh gap’ – een zichtbare ruimte tussen je dijen – een legging aantrekken en hun benen showen met de hashtag #legginglegs. Dit schoonheidsideaal is weer terug van weggeweest en dat is in dit geval helemaal niet zo goed nieuws. Het is namelijk onzin dat je bepaalde benen zou moeten hebben om leggings aan te kunnen doen.

Gevaren van de trend

Deze trend klinkt misschien onschuldig, maar dat is-ie eigenlijk helemaal niet. Het zorgt er namelijk voor dat veel (jonge) meisjes een totaal onrealistisch beeld krijgen van hoe het vrouwelijk lichaam eruit zou moeten zien. Ieder lichaam is anders en er bestaan veel verschillende lichaamstypen. Hierdoor is er niet één perfect lichaam. Toch hebben veel jonge meisjes het idee dat ze er wel alles aan moeten doen om het ‘perfecte’ lichaam te creëren met die zogenoemde ‘legging legs’.

Al deze onrealistische beelden zorgen ervoor dat meisjes op jonge leeftijd al streven naar een ideaalbeeld, wat eigenlijk helemaal niet zo ideaal is. Uit onderzoek van National Association of Anorexia Nervosa en Associated Disorders (ANAD) blijkt zelfs dat meer dan twee derde van de meisjes vanaf 14 jaar al eens geprobeerd heeft om gewicht te verliezen. Iets dat in veel gevallen op die leeftijd onnodig en misschien zelfs ongezond is.

Uiteindelijk kan het voor veel vrouwen dus beschadigend zijn om met zo’n ideaalbeeld in hun hoofd rond te lopen. Het zou zelfs kunnen leiden tot verschillende eetstoornissen of een laag zelfbeeld. Wanneer pogingen tot het krijgen van een ideaalbeeld keer op keer mislukken, gaat dit namelijk gepaard met veel onzekerheid. Hierdoor durven vrouwen al vanaf jonge leeftijd bepaalde kledingstukken niet meer aan te trekken uit angst voor reacties. Daarnaast kan zo’n trend als deze ook een trigger zijn voor mensen die al met een eetstoornis rondlopen.

Tegengeluid

Meteen klinkt er dan ook veel tegengeluid. Er zijn meteen experts die aan de bel trekken, maar ook bekende personen op sociale media als TikTok en Instagram pakken hun kans om te laten horen hoe zij erin staat. Zo komt ook influencer Ashlee Rose Hartley met een nieuwe slogan: “Alle benen zijn geschikt voor een legging.” Gelukkig grijpen de sociale mediakanalen ook vrijwel meteen in en worden hashtags als #legginglegs inmiddels meteen offline gehaald.

@ashleerosehartley♬ original sound – quotes.for.you🖤