How can something that tastes so good be so bad? Suiker vind je terug in heel veel producten en met een kleine hoeveelheid suiker is dan ook niet zoveel mis. Je hebt natuurlijke suikers, die zitten vooral in fruit, maar je hebt ook boosaardige suikers, suikers die je hyper maken of zorgen voor puistjes. Maar hoe weet je of je lichaam er wel of niet goed tegen kan?

lichaam suikers FEM FEM

1. Je bent wat emotioneler dan normaal

Wanneer we onze emoties als een achtbaan ervaren speelt je bloedsuikerspiegel vaak een rol. Je bloedsuikerspiegel heeft een grote impact op onze gevoelens! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat suiker voor depressieve symptomen kan zorgen.

Ken je die gezegde “je bent wat je eet”? Ja, in zekere zin is die gezegde hartstikke waar. Wat je eet en drinkt heeft zeker invloed op hoe we ons voelen. Merk je dat je emotioneler bent? Dan is het handig om te kijken naar je eetpatroon en als het nodig is wat minder suiker te gaan eten.

2. Je hebt een opgeblazen gevoel

Dat opgeblazen gevoel komt maandelijks vaak rond je menstruatie en dat is volkomen normaal. Merk jij dat jij je opgeblazen voelt terwijl je menstruatie er nog niet aankomt dan kan het komen door je suiker inname. Wanneer we veel suiker innemen komt er een soort van fermentatieproces op gang in je darmen.

Heb je geen zin in een opgeblazen gevoel? Probeer dan minder drankjes met veel suiker te drinken.

3. Je hebt steeds meer zin in suiker

Kijk, er is niks mis met cravings zo nu en dan maar het wordt wel een probleem als je vaker naar suikers hunkert dan je zelf wilt. Door suiker voelen we ons ook minder snel vol, dit heeft allemaal met je bloedsuikerspiegel te maken. Ook je energiepijl is op het einde van de middag ontzettend laag als jij teveel afhankelijk van suikers bent. Zin in meer energie? Probeer dan een gezondere snack die vol proteïne zit!

 

4. Je motivatie is ver te zoeken

Het is normaal om rond een bepaalde tijd van de dag minder motivatie te hebben. Het is wel goed om te weten dat eten een grote rol speelt in dit proces, suikers dus ook. Voel jij je moe of futloos na het eten van suikers? Dan is het goed om erbij stil te staan dat je lichaam glucose niet opslaat op hetzelfde tempo als dat jij het eet. Als je alleen maar wilt chillen en slapen is het misschien tijd om te kijken naar je eetpatroon en deze te veranderen als je teveel suiker binnenkrijgt.

5. Slapen gaat lastig

Koffie is vaak de boosdoener als het gaat om slapeloze nachten, maar het kan ook aan suiker liggen. Suikers kunnen ervoor zorgen dat je lichaam niet in diepe slaap komt en dat je steeds wakker wordt of helemaal niet kan slapen.  Dit onderzoek legt een link tussen suiker inname door drankjes en je slaappatroon.

6. Je krijgt steeds meer puistjes

Voor mij is dit altijd een teken dat ik teveel suiker binnen heb gekregen. Je huid is ontzettend gevoelig voor suiker. Teveel suiker is zelfs al gelinkt aan het verergeren van acne en dit heeft te maken met insuline. Insuline heeft op zijn beurt weer veel invloed op je hormonen en boem, je hebt puistjes. Dit betekend natuurlijk niet dat je nooit meer suiker mag eten, maar wanneer je lichaam aangeeft dat het genoeg is kan je beter luisteren.

 

7. Je hebt vaker pijn

Vaker last hebben van pijntjes en kwaaltjes zijn vaak het resultaat van teveel suiker. Waarom? Wanner je regelmatig bloedsuikerpieken hebt, heb je meer kans op algemene ontstekingen en spijsverteringsafwijkingen. Ook kan dit leiden tot vroegtijdig verouderen en gewrichtspijn. Als je dus het gevoel hebt dat van alles pijn doet is het tijd om goed naar je eetpatronen te kijken.

Lees ook: Waarom je met pizza zou moeten ontbijten