Soms hoor je een liedje en het blijft de rest van de dag in je hoofd zitten. Super irritant, het is vaak nog vervelender als het liedje een reclame is of iets waar je helemaal niet naar wilt luisteren. Het is menselijk, maar toch. Hoe komt het? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

liedjes in je hoofd FEM FEM

Waar komt het door?

De meeste liedjes in je hoofd komen daar doordat je iets hebt waargenomen dat je eraan doet denken. Vaak is dat het liedje zelf. Het is dan nog steeds irritant dat het liedje in je hoofd zit, maar je weet hoe het komt. Soms zit er een liedje in ons hoofd zonder dat we weten waar het vandaan komt. Dit komt waarschijnlijk doordat je ergens een verwijzing hebt waargenomen. Iemand zei misschien een woord dat in het liedje voorkomt of je zag een object die je ook in de videoclip zag. Als je denkt dat je dus elk liedje in je hoofd kan krijgen heb je het mis, voordat een liedje vast kan zitten in je hoofd moet je het bijna uit je hoofd kennen. Dat betekend dus dat je het vaak moet horen. Troost: liedjes die je niet leuk vind komen niet vaker in je hoofd. At least that’s something!

Hoe komen we er vanaf

Gelukkig is er, zoals met bijna alles, een oplossing. Meerdere zelfs, lucky us! Oplossing nummer een: praat! Onze hersenen niet met teveel tegelijk bezig zijn. Door deel te nemen in een gesprek of bijvoorbeeld een boek hardop te lezen dwing je jezelf te concentreren op één ding (en dat is niet dat irritante liedje). Hetzelfde geldt voor het kijken van TV.

Een andere tip is het kauwen op kauwgum. Voor sommige werkt deze tip beter omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om de TV aan te zetten of een gesprek te beginnen, sometimes it’s just you and you’re thoughts, en kauwgum helpt daarbij. Er gebeurt ongeveer hetzelfde als dat er gebeurt wanneer je een gesprek start. Je leidt jezelf af. Nu je dit weet kan je er je eigen draai aan geven, wat leidt jou af?

Ja, je brein werkt echt op mysterieuze wijze. Wist je dat te lang zitten een negatief effect heeft op je hersenen. Hier lees je hoe dat zou kunnen komen.